Binecuvântarea lucrărilor din Parohia Băuțarul Inferior

12 August 2024 Off By Pavel Canea
Binecuvântarea lucrărilor din Parohia Băuțarul Inferior

Preotul și credincioșii Parohiei Băuțarul Inferior din Protopopiatul Caransebeș s-au bucurat în duminica a 7-a după Rusalii de vizita Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după care a binecuvântat o placă comemorativă așezată pe peretele exterior al bisericii, unde sunt trecute numele preoților ce au slujit în această parohie. De asemenea, Părintele Episcop a binecuvântat și oficiul parohial ridicat în curtea bisericii, dar și Capela mortuară cu hramul „Învierea lui Lazăr” ce se află în proximitatea cimitirului parohial, precum și două troițe. Totodată, ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toţi cei ce-și dorm somnul de veci în cimitirul Parohiei Băuțarul Inferior.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian a înălțat rugăciuni pentru cei bolnavi, dar și pentru pace. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Pentru frumoasa activitate ce o desfășoară părintele paroh Trandafir Silvășan în această parohie, ierarhul l-a hirotesit iconom, iar tuturor celor ce au contribuit la lucrările efectuate în ultima perioadă, Părintele Episcop le-a oferit diplome de recunoștință.

„Am ales ca după sărbătoarea hramului, după 20 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului, să fim împreună cu acești buni credincioși de pe Valea Bistrei. A fost astăzi o bucurie foarte mare aici și le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această lucrare atât de frumoasă, pentru că într-adevăr credincioșii de aici știu să împletească rugăciunea cu lucrarea. Sunt oameni credincioși, oameni gospodari, care au grijă atât de sfânta biserică, cât și de cimitirul parohial și nu în ultimul rând știu să-și împodobească localitatea, parohia, cu sfinte troițe. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și Îl rugăm să-i binecuvinteze pe mai departe pe toți credincioșii care se roagă și viețuiesc pe aceste meleaguri binecuvântate din Episcopia noastră”, a afirmat ierarhul.

La final, Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la biserică să „Îl urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos, să se țină după Iisus, să se roage profund și să creadă cu adevărat în Dumnezeu, în puterea Duhului Sfânt, pentru că cei doi orbi care s-au apropiat de Mântuitorul, spune evanghelistul Matei, s-au ținut după Iisus, L-au urmat și apoi au strigat și au zis: «Miluiește-ne pe noi, Fiul lui David». Să ne ținem cu toții după Iisus, să-L rugăm și noi să ne miluiască și să ne tămăduiască și bineînțeles să fim întotdeauna credincioși devotați ai Bisericii celei una, sfântă, sobornicească și apostolească. Să avem o credință statornică și constantă și să nu ne îndoim de puterea lui Dumnezeu și de dragostea infinită a Preasfintei Treimi. Dacă o să credem cu adevărat în Dumnezeu și ne rugăm, toate rugăciunile se vor împlini și noi ne vom însănătoși, în primul rând din punct de vedere spiritual, dar și din punct de vedere fizic”.

Biserica Parohiei Băuțarul Inferior are hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și a fost ridicată din piatră şi cărămidă, în stil baroc-vienez, obișnuit în Transilvania, între anii 1927-1928.