Pregătiri intense pentru organizarea ITO Banatul de Munte, la Reșița

21 August 2024 Off By Herea Darius
Pregătiri intense pentru organizarea ITO Banatul de Munte, la Reșița

În aceste zile, la Reșița se află în plină desfășurare mai multe activități de pregătire a celui mai mare eveniment dedicat tinerilor din Caraș-Severin, respectiv Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care se va desfășura în capitala județului, în perioada 29 august – 1 septembrie și va reuni 500 de tineri din țară, dar și delegații din străinătate.

Marți, 20 august, cei 70 de tineri voluntari, membri ai ATOR Banatul de Munte, implicați în organizarea evenimentului, s-au reunit la Restaurantul Aurora din Reșița, pentru a lua parte la sesiunile de training și instruire specifice. Întâlnirea a fost facilitată de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei, cel care a prezentat, în debutul întâlnirii, programul actualizat al ITO BM. După parcurgerea în detaliu, pe zile, ore și locații a programului, tinerii au fost împărțiți în două grupe de lucru distincte, respectiv în voluntari însoțitori de delegații și voluntari implicați în organizarea activităților. Sesiunile de training au fost moderate de Georgiana Ciucur, consilier vocațional și trainer în cadrul Episcopiei Caransebeșului și Anita Radics, coordonatoarea rețelei de voluntari a ATOR Banatul de Munte, alături de ceilalți membri ai echipei de organizare a proiectului. Voluntarii au fost instruiți cu privire la sarcinile specifice pe care le au de îndeplinit, au primit fișa voluntarului, precum și tricourile personalizate, de voluntar în cadrul ITO BM.

Tinerii voluntari au participat, de asemenea, la un scurt instructaj privind măsurile de siguranță care pot fi luate în situații de urgență, susținut de către specialiști de la ISU Semenic și SMURD Caraș-Severin. Atelierele de prim ajutor sunt parte a unui proiect mai amplu derulat de către ATOR Banatul de Munte, intitulat „LifeStream: dăruiește viață!”, cofinanțat prin Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene.

Miercuri, 21 august, Casa ATOR din cartierul Muncitoresc al Municipiului Reșița a găzduit o ședință de lucru cu preoții din Protopopiatul Reșița, implicați în organizarea ITO BM. Au fost prezenți, alături de reprezentanții Departamentului de Tineret, preoți din Reșița și din localitățile învecinate, în frunte cu părintele protopop Gheorghe Șuveți. În cadrul întâlnirii au fost discutate și stabilite detalii specifice de organizare a evenimentului, legate în special de momentele liturgice de pe parcursul ITO, dar și despre responsabilitățile asumate de către părinții prezenți pe parcursul derulării întregului eveniment.

Tot în context ITO, în aceste zile au avut loc întâlniri de lucru și cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Reșița și ai structurilor locale implicate în organizarea ITO, administrația publică reșițeană fiind un partener activ la nivelul orașului, asigurând partea de cazare, masă, transport a participanților, precum și sprijin în organizarea logistică a tuturor momentelor de pe parcursul celor 4 zile.

„Suntem bucuroși și onorați, totodată, să fim gazdă pentru cei 500 de tineri ortodocși din Reșița, din Caraș-Severin, din 17 județe ale țării și din 3 state învecinate, care vor petrece patru zile de neuitat în capitala Banatului de Munte. Este un efort logistic deosebit în aceste zile, dar entuziasmul voluntarilor, al colaboratorilor și al partenerilor noștri, ne motivează în plus să punem la punct ultimele detalii pentru ca acest ITO să fie unul reușit din toate punctele de vedere”, a subliniat părintele Mihai Ciucur.

ITO Banatul de Munte va debuta oficial vineri, 30 august, începând cu ora 10, în Centrul Civic al Municipiului Reșița, cu o slujbă de binecuvântare și festivitatea de deschidere, cu participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a celor 500 de tineri, a invitaților din țară și din străinătate, precum și a autorităților județene și locale. Delegațiile de tineri vor sosi la Reșița încă din după amiaza zilei de joi, 29 august, pentru prima zi fiind planificată cazarea participanților în internatele școlare din oraș, cina, urmată de activități de socializare și intercunoaștere.

Evenimentul se va încheia duminică, 1 septembrie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița (sau Catedrala de la Muncitoresc, cum este cunoscută în oraș), acolo unde va avea loc și festivitatea de încheiere a ITO Banatul de Munte.

În această perioadă, tinerii din județul Caraș-Severin, care doresc să participe la eveniment, se pot înscrie ca beneficiari ai proiectulului, prin completarea unui formular de înscriere disponibil aici: https://forms.gle/kYfJTh6ToqLWcU4JA

Menționăm faptul că formularul de înscriere va rămâne deschis până la completarea numărului de 300 de locuri alocate tinerilor din Episcopia Caransebeșului.