Slujire arhierească în Bogodinţ, la 250 de ani de la construirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”

7 September 2024 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Bogodinţ, la 250 de ani de la construirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”

La 250 de ani de la ridicarea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Bogodinţ, Protopopiatul Moldova Nouă, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul credincioșilor din această comunitate, anticipând în felul acesta hramul sfântului locaș.

Sâmbătă, 7 septembrie, în ajunul hramului, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, după care a săvârșit și slujba Parastasului pentru preoții, cântăreții, epitropii și paraclisierii care au slujit și au lucrat la acest sfânt locaș, dar și pentru toți credincioșii ce își dorm somnul de veci în cimitirul parohial. De asemenea, a fost binecuvântată și o placă aniversară ce a fost montată pe peretele exterior al bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final a fost împărțit tuturor celor prezenți un pliant cu istoricul bisericii. Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit diplome de recunoștință pentru slujire, misiune și toate lucrările administrativ-gospodărești ale parohiei, părintelui paroh Cristian Florin Guiu, Consiliului Parohial și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor.

„În urmă cu 5 ani, chiar în 7 septembrie 2019, am târnosit această biserică și de aceea credincioșii în frunte cu părintele paroh Cristian Guiu au insistat ca astăzi, în ajunul praznicului «Nașterii Maicii Domnului», să venim aici și să slujim împreună Sfânta Liturghie și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, pentru tot ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 5 ani, dar și pentru realizările din ultimii 5 ani la sfânta biserică și casa parohială. Deși sunt foarte puțini credincioși în această filie, au grijă de locașul de rugăciune, dar și de casa parohială. S-au făcut lucrări ample în ultima vreme, atât la biserică, cât și la casa parohială, chiar dacă biserica a fost sfințită în urmă cu 5 ani”, a afirmat Părintele Episcop.

„Astăzi am aniversat și 250 de ani de la ridicarea acestei biserici, 1774 – 2024 și a fost și o reuniune a fiilor satului aici la Bogodinț, pentru că foarte mulți credincioși plecați de aici au venit astăzi pentru ruga satului, pentru hramul bisericii și pentru această Sfântă Liturghie, pentru această zi de cinstire a înaintașilor, zi aniversară, dar și comemorativă. Îl felicităm pe părintele paroh, pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici și pe cei care au revenit în satul natal cu ocazia hramului bisericii «Nașterea Maicii Domnului» din Bogodinț”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Bogodinţ a fost ridicată în anul 1774, într-un loc binecuvântat, aşezat pe malul drept al Râului Nera. Această Biserică a fost renovată în 1839 și restaurată în 1891 sub îndrumarea Pr. Pavel Vițian care a adus noi îmbunătățiri locașului. Construcția este din piatră, turnul din cărămidă, iar pardoseala din gresie și piatră. În anul 1908 a fost zugrăvit interiorul de către Pavel Enuică. În 1974 Pr. Vasile Georgescu, ajutat de credicioși, a refăcut turla, acoperişul, tencuiala interioară și zidul exterior. Reparaţii capitale au fost efectuate în 1939, urmate de alte reparaţii, peste ani, în 1989. Biserica și turnul sunt acoperite cu tablă galvanizată.

Sfântul locaș a fost construit în stil baroc, pictura a fost refăcută în anul 1976 de către V. L Moga, iar între anii 2008-2009 biserica a fost pictată din nou de către Igor Isac. Pe spătarele stranelor sunt mai multe icoane vechi, tempera pe lemn: „Sf. Arhanghel Mihail”, „Sf. Parascheva”, „Sf. Nicolae”, „Sf. Dimitrie”.

După ultimele lucrări de restaurare şi întreţinere, Preasfinţitul Părinte Lucian a târnosit Biserica la data de 7 septembrie 2019. Filia Bogodinț este aparținătoare Parohiei Slatina-Nera.