Sărbătoare la Mănăstirea din orașul-stațiune Băile Herculane

8 September 2024 Off By Pavel Canea
Sărbătoare la Mănăstirea din orașul-stațiune Băile Herculane

Obștea monahală și numeroşii credincioși care vin să-i aducă preacinstire Maicii Domnului la Mănăstirea din orașul-stațiune Băile Herculane s-au bucurat duminică, 8 septembrie, de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Sărbătoarea „Nașterii Maicii Domnului” a fost prilej de rugăciune și bucurie duhovnicească  pentru credincioșii din localitate, dar și pentru pelerinii din alte zone și cei care sunt în această stațiune pentru tratament.

Ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a înălțat rugăciuni la Sfânta Liturghie săvârșită în altarul de vară din apropierea mănăstirii pentru toți cei prezenți și nu numai. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Pentru misiunea ce o desfășoară în acest așezământ monahal, părintele administrator Ciprian Miclea a fost hirotesit protosinghel de către Preasfințitul Părinte Lucian. La final, au fost binecuvântate și prinoase ce au fost împărțite mai apoi credincioșilor prezenți.

„Ne-am bucurat la început de an bisericesc de această sărbătoare și de Sfânta Liturghie săvârșită în aer liber. Am înconjurat acest sfânt altar, ne-am împărtășit cu toții din același potir cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos și am preacinstit-o pe Maica Domnului. Pentru că suntem în duminica dinaintea Înălțării Sfinte Cruci ne-am închinat și Crucii celei de viață dătătoare, căci Crucea este tratament pentru suflet și pentru trup, Crucea este armă împotriva diavolului. Însemnându-ne cu semnul Sfintei Cruci scăpăm de toate problemele, iar cu rugăciunile Maicii Domnului călătorim mai ușor către Împărăția Cerurilor. Dumnezeu să binecuvinteze această stațiune și pe cei ce vin aici în cursul anului pentru tratament sufletesc și trupesc, pentru că este foarte important să ne tratăm mai întâi sufletul și apoi trupul”, a subliniat Preasfințitul Lucian.  

La propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, în anul 2007, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului.

În anul 2020 a fost târnosit paraclisul așezământului monahal ca urmare a reconfigurării spațiului liturgic prin mărire și orientarea altarului spre răsărit. Mănăstirea mai are și al doilea hram „Sfânta Mare Muceniță Varvara”.