Crucea-monument de pe Muntele Mic, loc de pelerinaj și bucurie duhovnicească

10 September 2024 Off By Herea Darius
Crucea-monument de pe Muntele Mic, loc de pelerinaj și bucurie duhovnicească

Sâmbătă, 14 septembrie, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, vă invităm la pelerinajul anual de la Crucea-monument de pe Muntele Mic.

Ca în fiecare an, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, monumentul de pe Muntele Mic primește, „la umbra Crucii lui Hristos”, în rugăciune și închinare, pelerini de pretutindeni. Manifestările religioase vor debuta cu întâmpinarea ierarhilor și a autorităților la troița de la intrarea în stațiune de unde, începând cu ora 8,45, se va porni în pelerinaj până la Crucea-monument, construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român.

Începând cu ora 9,30, se va săvârși, la baza Crucii, Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de un mare sobor de arhierei, preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, la ora 12,30, se va săvârși o slujbă de pomenire a eroilor, după care se vor depune coroane și va avea loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”. Comuniunea în Cuvânt și Potir se va încheia cu agapa frățească la care sunt invitați toți pelerinii.

Cu prilejul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, la pelerinajul de pe Muntele Mic vor fi aduse spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru, moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Schitul „Sf. Pantelimon” din Caransebeș și moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Schitul Feneș, cel dintâi sfânt fiind considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, iar cel de-al doilea, mare ierarh tămăduitor și doctor fără de arginți.

Așadar, sâmbătă, 14 septembrie, sunteți invitați, în tumultul vieții, la un pelerinaj pe cărări de munte, spre înălțimile cerești, încheiat cu un popas duhovnicesc la umbra Crucii lui Hristos, menit să ne arate că, oricât de dificilă ar fi calea Golgotei vieții noastre, atunci când e străbătută cu credință și dragoste, cu nădejdea că sus ne așteaptă Mântuitorul cu brațele întinse ca într-o jertfă deplină a dragostei, va fi încununată cu biruință.