800 de copii și tineri au participat în această vară la taberele în comunitate organizate în Episcopia Caransebeșului

10 September 2024 Off By Herea Darius
800 de copii și tineri au participat în această vară la taberele în comunitate organizate în Episcopia Caransebeșului

Organizat pentru al șaselea an consecutiv în Episcopia Caransebeșului, programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri” a reunit, în această vară, 800 de copii și tineri de pe întreg cuprinsul eparhiei, care au luat parte la programul de tabere în comunitate intitulat Tabăra din Inima Satului (la sate) și Tabăra din Inima Familiei (la orașe)

Conceptul de tabără TDIS, gândit și implementat încă din anul 2019, a propus și în această vară un program de tabără în comunitate, timp de cinci zile, în care activitățile cu caracter duhovnicesc și catehetic au fost îmbinate cu activitățile de dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, educație pentru viață, ateliere artistice și, desigur, un variat program de jocuri și seri tematice. De asemenea, în toate taberele au fost organizate excursii sau pelerinaje, copiii au participat la Sfânta Liturghie, la focul de tabără, precum și la activitățile cu caracter preventiv-educativ propuse de specialiști din structurile MAI, respectiv: polițiști de la mai multe servicii (rutier, siguranță școlară, criminalistică, ș.a.), specialiști de la Serviciul Antidrog, precum și pompieri și voluntari din structurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență. De asemenea, părinții au luat parte la activități specifice, de tipul Școala Familiei.

Toți participanții la cele 13 tabere desfășurate în această vară în județul Caraș-Severin au primit kitul participantului, format din: tricou, ecuson, broșură, sacoșă – toate personalizate, precum și premii constând în cărți, icoane și obiecte bisericești.

Din cele 13 tabere organizate la nivel eparhial, 9 au fost de tipul TDIS, adică organizate în mediul rural, respectiv în următoarele localități: Moniom, Grădinari și Greoni, Forotic, Marga, Teregova, Eftimie Murgu, Fârliug, Șopotu Nou și Măureni. Dintre acestea, se remarcă atât taberele devenite deja tradiționale, de la: Moniom, Măureni, Marga, Teregova sau Grădinari, cât și localități care au găzduit pentru prima dată astfel de tabere, sau au reluat după câțiva ani găzduirea lor,  precum: Fârliug, Forotic sau Eftimie Murgu. În toate localitățile rurale care au găzduit tabere în această vară se remarcă numărul mare de copii, comparativ cu anii anteriori, care au dorit să participe la activități.

Cele 4 tabere organizate în mediul urban au reunit, în total, aproximativ 260 de copii și tineri din cele 4 orașe ale eparhiei care au găzduit taberel de tipul TDIF, respectiv: Anina, Bocșa, Caransebeș și Oravița. Se remarcă organizarea în premieră a unei tabere de acest fel în orașul Anina, precum și amploarea deosebită pe care a luat-o tabăra de la Caransebeș, care a reunit aproape 130 de copii din oraș. De remarcat este și consecvența taberei organizată la Oravița, care găzduiește pentru al patrulea an consecutiv TDIF, prin efortul parohiilor Sf. Proroc Ilie Tesviteanul și Adormirea Maicii Domnului – acolo unde există și centre de tineret active.

Toate activitățile derulate pe parcursul celor 65 de zile de tabără au fost posibile datorită unei echipe de formatori și voluntari TDIS, coordonată de reprezentanți ai Departamentului de Tineret al eparhiei și de liderii ATOR Banatul de Munte, tineri cu experiență, care, în acest an, au format, la rândul lor, alți tineri de liceu și studenți, care s-au alăturat sau au continuat ca și voluntari în cadrul proiectului. Este vorba, în total, de peste 120 de formatori, asistenți de formare și voluntari, în mare majoritate tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Mulți dintre tinerii care au activat ca și voluntari provin din rândul copiilor care au beneficiat în anii trecuți de activitățile taberelor organizate în localitățile lor, semn că roadele acestui important proiect misionar și educațional se arată deja, în Eparhia Caransebeșului. Merită evidențiat, în context, efortul deosebit depus și în acest an de liderii celor 6 ateliere TDIS, care au susținut mai multe sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor, în perioada martie – iunie 2024.

La fel ca în anii trecuți, taberele au fost organizate cu sprijinul parohiilor, al școlilor și al autorităților publice locale din comunitățile gazdă, care au contribuit atât cu resurse financiare, cât și punând la dispoziție infrastructura specifică, necesară organizării activităților: bisericile parohiale, școlile, cămine culturale, săli de activități, centre parohiale, terenuri și săli de sport, locuri de joacă precum și alte dotări și spații existente.

Anul 2024 a fost anul în care conceptul de tabără TDIS a depășit barierele eparhiei, astfel că, prin intermediul unui program de mentorat susținut, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către liderii proiectului la nivelul Mitropoliei Olteniei, au fost organizate primele tabere în comunitate, pe modelul TDIS, în: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și în Episcopia Slatinei și Romanaților. Extinderea la nivel național a conceptului de tabără TDIS nu poate decât să întărească ideea că acest tip de tabără este un instrument eficient de pastorație a copiilor și tinerilor din parohii.

În concluzia formulată la finalul verii 2024, Părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului, surprinde elementele de specificitate ale ediției din acest an a proiectului: „Alături de faptul că în această vară am consemnat cel mai mare număr de copii de când organizăm aceste tabere – respectiv aproximativ 800, merită subliniat și numărul mare de voluntari care au dorit să se adauge sau au rămas în proiect – peste 120. Deci, în total, peste 920 de copii și tineri au fost parte din acest proiect, aceștia provenind din aproximativ 40 de localități rurale și urbane ale eparhiei, ceea ce spune multe despre impactul deosebit pe care programul nostru de tabere îl are la nivelul județului Caraș-Severin. De asemenea, merită subliniat și faptul că pentru anumite comunități din județ aceste tabere reprezintă un eveniment anual deja mult așteptat (cum este la: Moniom, Teregova, Măureni, sau Marga), dar și faptul că se alătură, iată, localități noi pe harta TDIS, cum sunt: Anina sau Fârliugul. Nu în ultimul rând, anul 2024 rămâne anul în care TDIS a depășit granițele eparhiei, generând primele tabere de acest fel în Oltenia. Și, finalmente, dar nu în cele din urmă, putem constata un aspect îmbucurător, și anume acela că aceste tabere în comunitate generează nuclee de copii și tineri care rămân activi atât în bisericile din satele și orașele lor, cât și ca voluntari implicați în activități similare, organizate cu ajutorul preoților și profesorilor lor. Până la urmă acesta este scopul final al acestor tabere: copiii și tinerii să rămână activi în Biserică, să se apropie de Hristos și să fie modele demne de urmat pentru cei din jurul lor”.

Organizatorii proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” mulțumesc tuturor partenerilor locali și colaboratorilor, atât din comunitățile gazdă cât și de la nivelul județului, și informează faptul că până la finele acestui an își propun să revină în comunitățile TDIS, în funcție de solicitări și de programul voluntarilor, în scopul consolidării nucleelor de tineri formate în urma taberelor din acest an.