Consfătuirea profesorilor de Religie din Episcopia Caransebeșului
3 October 2024La Centrul Eparhial din Caransebeș s-a desfășurat miercuri, 2 octombrie, Consfătuirea profesorilor de Religie din Episcopia Caransebeșului. În Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” au fost dezbătute mai multe aspecte privind învățământul religios din școlile județului Caraș-Severin, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.
Evenimentul a debutat cu o rugăciune, după care au fost mai multe luări de cuvânt ce au vizat activitatea profesorilor de religie şi a preoţilor care predau disciplina religie în judeţul Caraş-Severin.
Domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației a avut intervenția on-line, după care au luat cuvântul domnul inspector școlar general prof. Ion-Lucian Miclău, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de tineret al Eparhiei și părintele prof. Nicolae Chiosa inspector de specialitate.
De asemenea, doamna prof. Dorina Coste, reprezentant al Consiliului Consultativ a prezentat raportul de activitate pe fiecare zonă metodică pentru anul școlar 2023-2024.
„În cadrul întâlnirii am încercat să reiterăm și să accentuăm importanța colaborării dintre Biserică și Școală, în sensul în care această colaborare trebuie să prezinte o complementaritate educațională, care se desfășoară pe de-o parte într-un mediu formal cum este Școala, dar în același timp într-un mediul nonformal și informal cum este Biserica și cateheza parohială. Pe cât s-a putut am făcut apel la o decență și la o atitudine firească în așa fel încât copiii să se formeze având în față acești doi piloni importanți, și anume Biserica cu reprezentanții săi, preoții din parohii și Școala cu reprezentanții săi, care trebuie să aibă valori morale și identitate spirituală, profesorii de religie. În felul acesta putem echilibra ceea ce constatăm din ce în ce mai des în societate că reprezintă un dezechilibru moral și un dezechilibru care afectează societatea de mâine. Așadar, prin această conlucrare pe care o dorim cât mai rodnică și firească încercăm să aducem un plus de valoare morală și de explicații necesare tinerilor care se formează în această societate”, a afirmat părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Totodată, fiecare profesor metodist a prezentat câteva aspecte legate de proiectele școlare și extrașcolare, desfășurate în anul școlar anterior, apoi s-au împărtășit diferite idei, care să îmbunătățească actul didactic desfășurat la clasă, prin propunerile și sugestiile din partea profesorilor de religie. Astfel, s-au conturat exigenţele şi proiectele pentru anul școlar 2024-2025. Tot cu această ocazie s-au prezentat și datele privind Olimpiadele şi concursurile şcolare.
La final, Preasfințitul Părinte Lucian le-a transmis profesorilor un cuvânt de binecuvântare, încurajare și câteva sfaturi, pentru a avea un an școlar rodnic, în care învățământul religios să îi ajute pe elevi în dezvoltarea lor spirituală și morală.