Ierarhi titulari pentru două eparhii românești din diasporă

25 October 2024 Off By Herea Darius
Ierarhi titulari pentru două eparhii românești din diasporă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit vineri, 25 octombrie 2024, în ședință de lucru în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul sesiunii de lucru, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a fost ales Arhiepiscopul ortodox român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania a fost ales Episcopul ortodox român al Irlandei și Islandei.

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, s‑a născut în 17 ianuarie 1982, la Chișinău. În anul 2000 a absolvit Liceul real din capitala Republicii Moldova, participând la mai multe stagii de pregătire în Statele Unite ale Americii şi Franţa. În perioada 2006-2010 a urmat studiile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Saint‑Serge” de la Paris, iar între anii 2010 și 2012, pe cele de master în Teologie practică (Drept canonic) la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, finalizate cu disertaţia „Principii de teologie canonică în diasporă, cu referire specială la Italia”.

În anul 2008 a fost tuns rasofor primind numele de Dionisie, în anul următor fiind hirotonit diacon, apoi preot pe seama paraclisului Centrului eparhial de la Roma. La 21 aprilie 2011 a fost tuns ieromonah pe seama Mănăstirii Bivongi, primind numele de Atanasie. În acelaşi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2013 a primit hirotesia în arhimandrit. În cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a îndeplinit funcţiile de secretar eparhial, consilier administrativ‑bisericesc, exarh al mănăstirilor din eparhie şi vicar eparhial.

În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 15 februarie 2018, a fost ales în funcția de Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu titulatura „de Bogdania”, fiind hirotonit arhiereu de un sobor de ierarhi români, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

A participat la numeroase conferinţe şi colocvii de teologie naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora a susţinut lucrări şi referate ştiinţifice. A publicat editoriale, reportaje, articole și studii în presa bisericească, precum și în volume omagiale, aniversare sau tematice, semnând şi lucrarea de autor „Cuvinte de folos pentru vremuri de încercare, în zece slove, pentru suflet folositoare” şi „Particolarità canoniche e giuridiche nella Diocesi Ortodossa Romena d’ Italia/ Le sfide della Diaspora Ortodossa”, în volumul „Ius Ecclesiasticum/ In the life of the Church”.

Preasfinţitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, s‑a născut la data de 11 ianuarie 1980. În perioada 1996‑2001 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Monahal „Episcop Chesarie Păunescu” de la Mănăstirea Cernica. Între anii 2002 și 2006 a urmat cursurile de licenţă ale Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint‑Serge” din Paris, continuate cu cursurile de masterat ale aceluiaşi institut între anii 2006 și 2008. Din anul 2012 este doctor în Teologie al Institutului de Teologie Ortodoxă parizian cu teza „Le sacrament de la pénitence – l’histoire du rite en Roumanie et sa théologie dans l’Église Orthodoxe”.

În anul 2000 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Crasna din judeţul Prahova, în acelaşi an fiind hirotonit ierodiacon, pe seama aceluiaşi aşezământ monahal. În perioada 2002‑2006 a slujit ca ierodiacon la Reşedinţa Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. În 2006 a primit hirotonia întru ieromonah pe seama Mănăstirii Crasna, ocupând şi funcţia de stareţ al ei din 2010 până în anul 2017, când a fost transferat canonic în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, unde a ocupat funcţiile de Exarh al mănăstirilor din eparhie, respectiv de vicar eparhial. În anul 2013 a fost hirotesit protosinghel, iar în anul 2018, arhimandrit.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 4 iulie 2023 a fost ales în postul de Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, cu 38 de voturi valid exprimate, iar la 16 septembrie 2023 a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala ortodoxă românească „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris de un sobor de ierarhi români, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

A participat la numeroase conferinţe şi colocvii de teologie naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora a susţinut lucrări şi referate ştiinţifice, publicate ulterior în periodice de specialitate. De asemenea, a publicat mai multe lucrări de autor, anume „Taina Bisericii – Universul Îndumnezeirii omului”; „Le sacrament de la pénitence – l’histoire du rite en Roumanie et sa théologie dans l’Église Orthodoxe”, fiind coordonator principal al volumului aniversar „Părintele Nicodim şi Mănăstirea Crasna la ceas aniversar”. (www.ziarulumina.ro)

Ştire în curs de actualizare..