Eveniment cultural la Centrul Eparhial din Caransebeș

22 November 2024 Off By Herea Darius
Eveniment cultural la Centrul Eparhial din Caransebeș

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prăznuită în fiecare an pe 21 noiembrie, este una dintre cele mai importante sărbători închinate Preasfintei Fecioare Maria. Această zi marchează un moment din copilăria Maicii Domnului, când, la vârsta de trei ani, părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana, au adus-o la Templul din Ierusalim pentru a o închina lui Dumnezeu, împlinind astfel făgăduința făcută în rugăciunile lor. În această zi de mare sărbătoare, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, a avut loc un concert susținut de elevii Liceului de Artă „Sabin Păuța” din Reșița, în cadrul căruia și-au exprimat bucuria și entuziasmul pentru muzica cultă, prin câteva repertorii ale unor compozitori cunoscuți precum D. Șostakovici, R. Schumann, G.Fr.Haendel, W.A. Mozart și T. Brediceanu.

„Elevii liceului de Artă «Sabin Păuța» s-au prezentat minunat, reușind să încânte publicul prezent în sală cu o ținută muzicală impecabilă și un repertoriu divers. Sper ca și pe viitor să menținem această colaborare tocmai pentru a forma gustul tinerilor spre muzica cultă. Concertul a fost dedicat Centenarului Corului Catedral din Caransebeș care dorește să promoveze tinerele talente din Caransebeș și județ” a afirmat prof. Maria Ponețchi.

În prima parte al concertului festiv intitulat „Corul Catedral sub Bagheta Timpului”, au fost prezentate repertorii cu ajutorul pianului, violoncelului, flautului, trompetei, clarinetului, vioarei și fagotului. Spectacolul a început cu Anichite David, un băiețel în clasa a IV-a care a cântat la pian, sub îndrumarea coordonatoarei sale profesor Corneliu Nica. Un alt instrument care a stârnit atenția publicului a fost fagotul.  Denis Asiminicesei din clasa a VIII-a, a atras numeroase priviri din partea spectatorilor când a interpretat piesa lui Wolfgang Jacobi – Temă cu variațiuni.

Instrumentele muzicale au însoțit umanitatea de-a lungul întregii sale istorii, fiind nu doar mijloace de exprimare artistică, ci și canale prin care emoțiile, cultura și tradițiile sunt transmise din generație în generație. Fie că vorbim despre vioara care a îmbogățit operele clasice, despre chitara care a revoluționat muzica modernă, toate conectează comunitățile prin ritmuri vibrante, fiecare instrument având o poveste unică.

În cea de a doua parte,  Iasmina Becea din clasa a XI-a ne-a surprins pe toți cu melodioasa sa voce, care ne-a transmis prin viu grai emoțiile și sentimentele prin următoarele interpretări: W.A.Mozart – Warnung și Tiberiu Brediceanu- Când m-aude cântând. Însă aceasta nu a fost singura, Căldăraș Narcis, elev în clasa a XII-a, a interpretat piesa Bagă Doamne luna-n nor tot de T. Brediceanu și Știi tu mândro de Gh. Dima, vocea acestuia răsunând în sala noastră de festivități sub acompaniamentul pianului. În finalul evenimentului, elevul Moise Grațian din clasa a XI-a, a încheiat lista repertoriilor, printr-un cântec la clarinet de Luigi Bassy – Arii din Rigoletto.

Artiștii nu au fost singuri, ci însoțiți de profesorii coordonatori, printre care și profesor Lucian Voina, care ne-a mărturisit: „Sunt bucuros să mă aflu astăzi într-o mare zi de sărbătoare întru cadru, pot să spun, festiv, pentru locația unde ne aflăm și anume Episcopia Caransebeșului, deoarece am putut oferi prin intermediul muzicii, un spectacol de înaltă ținută. Cred că am putut oferi un recital de care s-au bucurat cei prezenți, spectacol care ne-a descrețit frunțile și ne-a bucurat inimile și nu putem decât să fim foarte mulțumiți. Eu mă aflu la a doua ediție, deoarece anul trecut am participat tot la un asemenea eveniment organizat de doamna profesoară Ponețchi și cred că începe să devină o tradiție și vom fi de fiecare data alături de dumneavoastră atunci când vom fi invitați”.

La finalul concertului, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a precizat: „Suntem onorați să organizăm și să găzduim astfel de evenimente pentru copii, tineri și adulți. Este o responsabilitate a noastră, a societății să putem, să oferim prilejuri, contexte ca acești copii să cânte în fața noastră, pentru noi. Suntem învățați astăzi să ascultăm mult de pe telefon, la casetofon, la televizor sau pe alte device-uri. De aceea, eu cred că astfel de moment este un privilegiu pentru noi, ca să putem să ascultăm instrumentele într-o sală elegantă și să putem să ne redefinim valorii culturale. Așadar, se cuvine, în încheiere, ca după aceste momente foarte frumoase, să-i felicităm pe toți cei care au devenit protagoniști a-i acestei seri: pe copii, pe tineri de la Liceul de Artă «Sabin Păuța» din Reșița ”. (Ariana Feneșan)