Cerc pastoral-misionar pe Clisura Dunării
18 May 2019În această perioadă pascală au fost reluate întrunirile pe cercuri pastoral-misionare în Episcopia Caransebeșului. Astfel, vineri, 17 mai, în 3 sate de pe Clisura Dunării s-a desfășurat cea de-a patra întrunire de acest fel. Clericii aparținători Cercului pastoral-misionar Moldova-Nouă s-au adunat la Biserica „Sfânta Treime” din satul Sichevița și au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, împărtășindu-se cu toții din Trupul și Sângele Domnului. Au fost prezenți la sfânta slujbă și credincioși din localitate, autorități locale, dar și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare, care s-au șiîmpărtășit cu Sfintele Taine.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și pentru Episcopii Caransebeșului Veniamin Nistor și Emilian Birdaș, dar și pentru preoții trecuți la Domnul ce au slujit în Parohia Sichevița.
Părintele Ioan Matei de la Parohia Șușca a ținut cuvântul de învățătură pornind de la pericopa evanghelică a zilei „Cel care mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică…” (Ioan 6, 48-54).
După momentul de rugăciune clericii împreună cu ierarhul au vizitat Muzeul sătesc „Ion Dragomir” din localitatea rurală Gornea, iar în continuare a avut loc Conferința „Credința ca factor de unitate spirituală, coeziune socială și înnoire culturală în comunitățile sătești”, susținută de părintele Cristian Ienea de la Parohia Berzasca. Au urmat dezbateri pe marginea temelor propuse, cu referire la viața bisericească din parohiile rurale ale centrului.
„Ne bucurăm foarte mult căci preoții și credincioșii din această zonă a Clisurii Dunării au fost alături de noi și am vizitat 3 sate românești din Banatul de Munte. Este foarte important ca în acest an și nu numai să-i încurajăm pe preoții și pe credincioșii noștri să păstreze valorile spirituale ale bisericii noastre, dar și valorile tradiționale, obiceiurile strămoșești, portul, graiul și toate celelalte pe care le-am moștenit de la moșii și strămoșii noștri. Este foarte important ca tinerii și copiii să învețe cât mai multe lucruri despre satul românesc, portul popular și mai ales despre obiceiurile frumoase care au avut loc întotdeauna în tinda bisericii, știut fiind faptul că biserica a fost, este și va rămâne inima satului, centru vieții spirituale din satul românesc”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Întrunirea s-a încheiat cu săvârșirea slujbei Vecerniei în biserica „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din satul Coronini, la finalul căreia părintele Marius Voinea a susținut o cateheză cu tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena și importanța lor în viața Bisericii”.