Moment important pentru obștea Mănăstirii Nera
18 June 2019În acest an când se împlinesc 25 de ani de la înființarea Mănăstirii Nera din județul Caraș-Severin, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de cea mai numeroasă obște monahală din Episcopia Caransebeșului pentru a pune piatra de temelie unei noi biserici și pentru a săvârșit 3 rasoforii și 3 călugării. În seara zilei de duminică, 16 iunie, Părintele Episcop a oficiat Slujba Rasoforiei și Călugăriei pentru 6 maici.
La sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Lucian a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii ce va avea hramul Sfânta Treime. În continuare ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul Buna Vestire a așezământului monahal la care au participat foarte mulți credincioși și în cadrul căreia a hirotonit preot pe părintele diacon Petre Constantin, care va sluji în Parohia Ciuchici din Protopopiatul Moldova Nouă. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„A fost o sărbătoare frumoasă aici la Nera în a doua zi de Rusalii întrucât foarte mulți credincioși din Banatul de Munte, dar și din Banatul de Pustă și din alte zone ale țării noastre au venit la bucuria acestui așezământ monahal. Este o bucurie pentru că am sfințit locul și am pus piatra de temelie pentru o nouă biserică aici la Nera, la 25 de ani de la înființarea acestei mănăstiri. Iată cum Mănăstirea Nera sărbătorește și aniversează împreună cu Episcopia Caransebeșului 25 de ani, deoarece și Episcopia noastră s-a reînființat tot în anul 1994. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să trimită harul Duhului Sfânt peste obștea acestei mănăstiri și peste toți ctitorii și binefăcătorii ei”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, în mijlocul unui platou fermecător încadrat de pădurea Munţilor Locvei, pe malul stâng al râului Nera, de la care și-a luat numele. Vrednicul de pomenire Emilian Birdaş, episcop al Caransebeşului a pus piatra de temelie a aşezământului monahal în 14 octombrie 1994.
Mănăstirea are mai multe paraclise și o biserică principală pentru programul intens de rugăciune al celor aproximativ 90 de maici. Din dorința măicuțelor de a aduce darurile Domnului mai aproape de oameni, în mănăstire se prepară produse din ingrediente naturale, pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, pentru consum alimentar, precum și pentru întreținerea sănătoasă a trupului.