Bucuria comuniunii la sărbătoarea hramului Mănăstirii Poiana Mărului
24 June 2019Situat în frumosul peisaj bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, așezământul monahal din această zonă și-a sărbătorit astăzi hramul. Pentru obștea mănăstirii a fost o adevărată sărbătoare atât astăzi, în ziua prăznuirii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cât și în ajun, întrucât manifestările cu ocazia hramului au debutat încă de ieri cu procesiunea din Parohia Măru până la așezământul monahal cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care datează din anul 1520 și care se păstrează în biserica din această parohie.
La finalul procesiunii, icoana a fost așezată în biserica mănăstirii, unde toți credincioșii și pelerinii s-au putut ruga Maicii Domnului închinându-se la icoana pictată în Sfântul Munte Athos cu aproape 500 de ani în urmă. În continuare, au fost oficiate Slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciunile de dezlegare.
Astăzi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în altarul de vară special amenajat, la care au participat câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone ale țării noastre. În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop l-a hirotonit preot pe diaconul Raul Rus, ce va fi numit pe seama Parohiei Văliug din Protopopiatul Reșița. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Îl rugăm pe Sfântul Ioan Botezătorul, astăzi la sărbătoarea nașterii sale, să ne ajute și nouă să ne pocăim, să punem început bun vieții noastre, să dezrădăcinăm păcatele, răutățile, fărădelegile și să încercăm să sădim permanent și constant în inima și sufletul nostru sfintele virtuți ale desăvârșirii, având mintea și gândul lui Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul ne îndeamnă și astăzi, așa cum i-a îndemnat pe conaționalii săi în vremea aceea, la pocăință și perseverență din punct de vedere spiritual. Așadar, să încercăm să ducem o viață morală, normală, echilibrată și spirituală în această societate care ne îndeamnă din ce în ce mai mult la indiferență, la superficialitate și la o viață trăită fără Dumnezeu”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian la final.
Mănăstirea Poiana Mărului a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian. Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie.