Sfântul Ilie Tesviteanul sărbătorit în Episcopia Caransebeșului
20 July 2019Un locaș de cult reprezentativ pentru Banatul de Munte, care și-a prăznuit astăzi ocrotitorul este Catedrala Episcopală din Caransebeș. Pe lângă hramul principal, „Învierea Domnului”, a primit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010, cel de-al doilea hram dedicat acestui râvnitor sfânt. Pentru a marca cel de-al doilea hram al Catedralei, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Mulți caransebeșeni și nu numai au ales să se roage astăzi împreună cu ierarhul pentru a primi binecuvântare și ajutor de la Dumnezeu prin rugăciunile mijlocitoare către Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.
Cuvântul de învățătură a fost susținut de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei, care la final a prezentat cartea domnului profesor Constantin Brătescu, intitulată „Orașul Caransebeș în anul dezrobirii sale: 1919”, ce a fost lansată joi, 18 iulie.
După Sfânta Liturghie Părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Rusalin Simeria, ce a trecut la Domnul în urmă cu 3 ani, la vârsta de 100 de ani.
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul mulți credincioși și-au îndreptat pașii și către Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin, care și-a sărbătorit hramul. Bucuria duhovnicească a început vineri, 19 iulie, prin săvârșirea Slujbei Vecerniei cu Litie, oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, în altarul de vară al mănăstirii. În continuare a fost oficiată și Slujba Utreniei, Acatistul Sfântului Proroc Ilie, rugăciuni de dezlegare și Sfânta Liturghie de noapte.
În ziua hramului, sâmbătă, 20 iulie, Sfânta Liturghie a fost oficiată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul său Preasfințitul Părinte Emilian a subliniat următoarele: „Ne-am bucurat astăzi împreună cu preoții și credincioșii veniți la această mănăstire, care are aproape 100 de ani. Nădăjduim în lucrarea lui Dumnezeu și cea a Sfântului Ilie, care mijlocește prin rugăciunile săvârșite aici pentru toți cei care doresc ca cerul să se deschidă. Sfințirea vieții noastre este necesară și o vedem din lucrarea lui Dumnezeu în viețile sfinților, iar această mănăstire care are și un izvor minunat reprezintă o oază de credință și mărturisire a adevărului bisericii. Milostenia, jertfa de astăzi și adevărul credinței pe care-l mărturisim să fie spre folosul fiecăruia”.
Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova este recunoscută pentru prezența izvorului tămăduitor, la care mii de pelerini vin cu credință de vindecare și mântuire. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat.
Pelerinaje în ziua cinstirii Sfântului Ilie au fost făcute și pe cei doi munți care străjuiesc Episcopia Caransebeșului, Muntele Semenic și Muntele Mic. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian pe Muntele Semenic Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele Gabriel Gozman, consilier social, iar pe Muntele Mic de către părintele Petrică Timiș, inspector eparhial.