Hram: „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” (24 iunie)
Adresa: Com. Măru, Staţiunea Poiana Mărului, jud.Caraş-Severin, cod 327439
Numărul de vieţuitori: 3 (viaţă de obşte)
Acces rutier: DN 68 Caransebeş – Haţeg – Simeria. Din localitatea Zăvoi se ia drumul spre Staţiunea Poiana Mărului (15 km)
Acces feroviar: Zăvoi.
Fără posibilităţi de cazare
Stareţă: Monahia Olimpiada Tiliuţă
Telefon: 0355401176; 0751194662;
Email: poiana_marului@yahoo.com
Duhovnic: Arhimandrit Casian Rușeț
Telefon: 0740052266
Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din parohia Măru înainte de Revoluţia din 1989. Dintru începuturi, biserica schitului s-a dorit a fi o capelă pentru deservirea credincioșilor localnici, care și-au amenajat un spațiu pentru cimitir. Lucrările începute au fost sistate datorită opoziţiei regimului comunist, însă odată cu reînfiinţarea Episcopiei în anul 1994, cu binecuvântarea vrednicului de amintire Episcopul Emilian Birdaş al Caransebeşului s-au reluat lucrările de ctitorire, care s-au întrerupt la scurt timp din lipsa de fonduri. Schitul și-a reînceput activitatea în anul 2000, când cu binecuvântarea Părintelui Episcop Laurenţiu al Caransebeşului s-au demarat lucrările de ridicare a bisericii mănăstireşti, finalizate doi ani mai târziu.
Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a hotărât la 1 februarie 2007 schimbarea destinaţiei mănăstirii transformând-o în schit de călugăriţe. Biserica zidită în cadrul complexului monahal şi-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008 prin lucrarea mâinilor Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă împreună cu obştea de călugăriţe care a adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirilor ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei. Astfel în anul 2009 s-a amenajat primul corp de chilii dintr-o veche baracă a sucursalei Hidroconstrucția Bistra. Din anul 2010 s-au întreprins lucrări de înfrumusețare a curții mănăstirești și de dotare a bisericii cu mobilier și pictură.
În anul 2010 s-au făcut demersuri pentru ctitorirea unui nou corp de chilii și a unui paraclis de iarnă în cadrul acestui edificiu. Piatra de temelie a paraclisului a fost așezată la data de 24 iunie 2013, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și a fost închinat Maicii Domnului la praznicul Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Atât corpul vechi de chilii, cât și noua construcție, vor dobândi la finalizare și o latură filantropică, destinată copiilor abandonați.
Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie.
Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.