Început de an nou bisericesc la Bucova
2 September 2022În fiecare an, la data de 1 septembrie, Biserica Ortodoxă marchează intrarea în noul an bisericesc. Odată cu acest început duhovnicesc, este sărbătorit Sfântul Dionisie Exiguul, cel care a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Cu acest prilej, primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie, Schitul Bucova, și-a sărbătorit hramul.
Cu acestă ocazie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul viețuitorilor și închinătorilor micuțului schit de pe Valea Bistrei. Astfel, Ierarhul înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului monahal. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase din localitatea Bucova şi de pe frumoasa Vale a Bistrei, aşezământul monahal reprezentând pentru credincioşii din această zonă un loc de rugăciune şi de mângâiere sufletească. La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.
„Împreună cu mulți preoți de pe Valea Bistrei, dar și cu mulți credincioși din Bucova și din comuna Băuțar, din Oțelu Roșu și Caransebeș, am venit ca, în acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu, să oficiem Sfânta Liturghie, slujba de Te Deum și să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră în anul bisericesc care a trecut și L-am rugat pe Arhiereul cel veșnic să binecuvânteze cununa anului bisericesc care a început. A fost o zi de mare bucurie pentru cei doi părinți care se nevoiesc în acest așezământ monahal, dar și pentru familia ctitor Ghiorghioni și pentru ceilalți ctitori, și pentru binefăcătorii acestui așezământ. A fost o mare bucurie pentru domnul primar al comunei Băuțar și pentru toți cei care au lăsat grija cea lumească și, într-o zi de lucru, într-o zi peste săptămână, au venit ca, pentru câteva ore, să ne înălțăm duhovnicește și, sub o stâncă, să săvârșim Sfânta Liturghie, căci altarul de vară se află sub o stâncă, sub o piatră. Este un loc foarte frumos, un loc pustnicesc, un loc în care, de fiecare dată când venim, ne liniștim și ne odihnim sufletește”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
De asemenea, ierarhul a subliniat importanța fructificării fiecărei clipe prin pocăință, credință și rugăciune:
„Cu această Liturghie festivă de hram, începem și noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, noul an bisericesc în Eparhia Caransebeșului și îi pomenim pe toți preoții, diaconii, monahii, monahiile, credincioșii și credincioasele din Eparhia noastră, ca Domnul să ne binecuvânteze pe toți, Domnul să ne dea tuturor vreme de pocăință și să Îl rugăm să nu ne ia la jumătatea zilelor noastre, ci să avem timp de pocăință, ca, întru pocăință, smerenie, iertare și iubire, să plecăm din această lume, pentru ca sufletul nostru să fie așezat cu sfinții și drepții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac. Îl rugăm pe Domnul să ne ajute să lucrăm până este ziuă, până avem acest timp, această vreme și această viață la dispoziție și Îl rugăm pe Mântuitorul să ne dea putere și răbdare, ca să facem voia Lui și să fugim permanent de păcate și să ne odihnim întru El, ascultându-I cu multă luare aminte cuvintele: «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi!». Să ne ajute Dumnezeu să ne odihnim duhovnicește întru El și întotdeauna să reflectăm la vremea vieții noastre, căci avem un timp la dispoziție pentru câștigarea veșniciei, a nemuririi, a Împărăției Cerurilor. Să fructificăm orice zi, orice clipă, ca, la finalul vieții, să putem spune cu Apostolul Pavel: «Lupta cea bună m-am luptat, credința cea sfântă și dreaptă am păzit și călătoria acestei vieți am săvârșit!» Amin!”.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel Mic sau Smerit, s-a născut în Scythia Minor între anii 460 şi 470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. S-a format în şcolile şi mănăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în mănăstire şi a ajuns în Orient pentru a cunoaşte mediul monahal din aceste părţi. El a atras atenţia multor cercetători, care l-au numit „erudit daco-roman”, sau „Dionisie Romanul”, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti, totodată fiind considerat şi părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc.
Situat într-un cadru natural deosebit, Schitul Sfântul Dionisie Exiguul din Bucova a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de către familia Ghiorghioni în memoria şi veşnica pomenire a fiului său, Dionisie Claudiu Ghiorghioni, trecut prematur în lumea drepţilor. Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” – Bucova este păstorit de părintele egumen Calinic Stângă. Schitul cuprinde biserica, construită în stil moldovenesc şi târnosită la data de 1 septembrie 2010 de către Preasfinţitul Părinte Lucian, precum şi un corp de chilii și un Altar de vară.
Accesul rutier la așezământul monahal se face de pe DN 68 Caransebeş – Hațeg, până la Bucova și apoi încă 7 km, la dreapta drumului național.