Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Oravița și-a sărbătorit cel de-al doilea hram
22 November 2024La sărbătoarea „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost alături de preotul și credincioșii Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița. Biserica acestei parohii și-a serbat cel de-al 2-lea hram, iar Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Au participat la această sărbătoare numeroși credincioși din localitate, printre care copii și tineri îmbrăcați în port popular. Pe tot parcursul sfintei slujbe credincioșii s-au putut închina și la fragmentul din sfintele moaște a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse de la schitul metoc episcopal din Caransebeș. În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop Lucian l-a hirotonit diacon pe teologul Cătălin George Pavel Musta pe seama acestei parohii.
„La invitația părintelui paroh și a credincioșilor de aici am venit cu bucurie sfântă să ne revedem și împreună să începem colindul sfânt și bun în anul mântuirii 2024, pentru că de astăzi în bisericile noastre răsună catavasiile Nașterii Domnului și de astăzi am început să colindăm în biserică împreună cu credincioșii de aici și să ne bucurăm duhovnicește de Nașterea Mântuitorului Hristos, pentru că suntem într-un fel în linie dreaptă spre Betleemul Iudeii și împreună cu îngerii, cu magii cei înțelepți și cu păstorii, cântăm și noi colindul sfânt și bun și în primul rând Doxologia: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire»”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
„La finalul slujbei i-am îndemnat pe credincioșii noștri să-și împodobească și ei sufletul, inima și mintea cu sfintele virtuți ale desăvârșirii, pentru că Maica Domnului, în templu fiind adusă de la 3 ani de Sfinții Părinți Ioachim și Ana, s-a pregătit ca să devină templu al Duhului Sfânt, și-a împodobit sufletul și inima cu țesături de aur, stând acolo în templu și rugându-se neîncetat și înțelegând toată Scriptura Vechiului Testament și mai ales profețiile mesianice. De aceea cu toții trebuie să ne îngrijim în primul rând de viața spirituală, să cultivăm mai ales în această perioadă a Postului Crăciunului sfintele virtuți ale desăvârșirii, ca și noi să devenim temple ale Duhului Sfânt”, a mai spus Părintele Episcop.
Parohia este situată în cartierul de blocuri noi a Zonei Gării din Oravița. În data de 26 noiembrie 2006, Preasfințitul Părinte Lucian a așezat și a binecuvântat piatra de temelie a biserici, iar în 21 noiembrie 2020, ierarhul a târnosit sfântul locaș.
Stilul arhitectural al bisericii este cel moldovenesc, urmărindu-se linia bisericii Mănăstirii Moldovița. Biserica din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Oravița este construită în plan treflat, din cărămidă și beton armat, acoperită cu tablă, iconostasul din lemn, iar Sfânta Masă este placată cu marmură.