Liturghie arhierească la hramul Schitului Feneș
9 November 2022Numeroși credincioși și pelerini vin de-a lungul anului la Schitul Feneș din județul Caraș-Severin, să se roage Sfântului Ierarh Nectarie pentru a primi vindecare sufletească și trupească, dar și pentru a-i mulțumi sfântului tămăduitor.
Cei care au mers miercuri, 9 noiembrie, la acest așezământ monahal, au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie arhierească. În altarul de vară Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit sfânta slujbă alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Tot cu acest prilej, pelerinii prezenți au avut posibilitatea să se închine la fragmente din moaștele Sfântului Nectarie. La finalul slujbei ierarhul a binecuvântat prinoasele aduse cu prilejul hramului.
„Ne bucurăm foarte mult că avem în Eparhia Banatului de Munte un așezământ monahal ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli. Aleargă foarte mulți credincioși la acest schit de la Feneș, și pentru faptul că avem o părticică din moaștele Sfântului Nectarie, dar și pentru faptul că aici se simt foarte bine din punct de vedere spiritual. Vin încărcați cu multe probleme, cu multe necazuri, vin cu multe greutăți în suflet și după ce participă la Sfânta Liturghie sau la Taina Sfântului Maslu, sau chiar dacă se roagă aici câteva minute, pleacă ușurați din punct de vedere spiritual și încredințați că Sfântul Nectarie va lucra în viața lor, căci și el este mijlocitor înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru toți cei care sunt iubitori de Dumnezeu și de sfinți”, a afirmat Preasfințitul Lucian la final.
„Sfântul Nectarie este aproape de noi pentru că și în viața lui pământească i-a iubit pe toți oamenii și pe cei care îl apreciau și pe cei care îl invidiau. A devenit făcător de minuni din viață și îndată după ce a trecut la cele veșnice i-a vindecat pe cei bolnavi în spitalul din Atena. Așadar, Sfântul Nectarie este mijlocitorul nostru înaintea Mântuitorului Hristos, Doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre și credem că pentru rugăciunile Sfântului Nectarie, Mântuitorul Hristos ne vindecă pe noi cei credincioși, de orice boală și de orice neputință”, a mai adăugat ierarhul.
Schitul Feneş cu hramul „Sfântul Nectarie” este situat în satul omonim din comuna Armeniș și a luat fiinţă în anul 2001, iar în septembrie 2008 a fost transformat în schit de călugări. Cadrul natural, alcătuit din păduri de fag şi brad, oferă un cadru prielnic pentru desfăşurarea de activităţi duhovniceşti, culturale şi sociale pentru credincioşii iubitori de spiritualitate ortodoxă.
În după-amiaza zilei de 8 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit cele trei clopote noi ce vor fi montate la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, necropola Episcopiei Caransebeșului.