Misiune, rugăciune și filantropie – coordonatele activității Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului în anul 2022
5 January 2023Anul 2022 a fost marcat de numeroase evenimente și proiecte la nivelul Departamentului de Tineret, dar cele mai mari și mai importante au fost, în ordine: cele 16 tabere TDIS, care au reunit peste 760 de copii din eparhie, inaugurarea sediului ATOR Banatul de Munte la Reșița și campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, prin intermediul căreia voluntarii de la ATOR au ajuns la aproximativ 700 de copii nevoiași din tot județul.
Activitățile misionare cu caracter catehetic și educațional, taberele în comunitate, reuniunile în rugăciune ale tinerilor, pelerinajele și drumețiile, programele de formare a voluntarilor, alături de campaniile umanitare organizate în sprijinul celor nevoiași – sunt principalele modalități prin care s-a concretizat activitatea Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului în anul 2022.
Acestea au fost organizate prin intermediul celor trei structuri care funcționează la nivelul departamentului, respectiv:
- ATOR Banatul de Munte – organizația de tineret reprezentativă a eparhiei, organizată în 6 filiale și având aproximativ 150 de membri activi. Organizația are sediul la Reșița, este coordonată de un Consiliu Director format din 8 tineri și are filiale în zonele: Reșița, Caransebeș, Valea Bistrei, Valea Cernei, Oravița și Bocșa-Măureni.
- Biroul de catehizare a tineretului – prin intermediul căruia se implementează proiectele cathetice ale Patriarhiei Române, în cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”. La nivelul fiecărui protopopiat există câte un responsabil cu catehteza, care se ocupă de implementarea proiectelor biroului în aria sa de activitate.
- Centrele catehetice și de tineret – o rețea activă de nuclee de tineri coordonate de preoți, profesori și voluntari la nivelul parohiilor. Pe parcursul anului au rămas active un număr de 15 centre catehetice, de tineret sau catehetice zonale.
Cele mai importante proiecte de tineret ale anului 2022
Dintre zecile de activități derulate la nivelul Departamentului de Tineret în anul 2022, s-au evidențiat trei proiecte eparhiale, cu un impact major la nivelul județului Caraș-Severin:
- „Împreună pentru copiii noștri” – proiect misionar cu caracter catehetic și educațional deopotrivă, concretizat în desfășurarea a 16 tabere în comunitate (14 în localități rurale și 2 în orașe), de care au beneficiat 761 de copii cu vârste între 6 și 18 ani, din 33 de comunități ale județului (30 de sate și 3 orașe). Taberele au însumat, în total, 80 de zile de tabără și s-au desfășurat cu ajutorul unei rețele de 120 de voluntari TDIS. De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate mai multe sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor, un festival de tradiții populare, precum și un eveniment de bilanț – Gala TDIS,
- „Tinerii și Maica Vieții” – proiect dedicat Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Proiectul a constat în slujirea Paraclisului Maicii Domnului în 7 parohii din diferite zone ale eparhiei, în perioada mai – noiembrie 2022 și la care au participat peste 500 de copii și tineri din aproximativ 40 de parohii și un număr de aproximativ 50 de preoți din eparhie. De asemenea, în cadrul acestor reuniuni, au fost susținute și cateheze, dialoguri duhovnicești și cuvinte de învățătură pentru tineri.
- „Ghetuțele lui Moș Nicolae” – campanie umanitară organizată în scop filantropic, în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2022, prin intermediul căreia au fost sprijiniți cu încălțăminte, îmbrăcăminte și dulciuri un număr de 697 de copii proveniți din familii nevoiașe, 570 dintre aceștia primind ghetuțe noi, valoarea campaniei derulată prin cele șase filiale ale asociației fiind de 80.540 lei. Campania a fost organizată și la nivelul parohiilor, în total fiind sprijiniți un număr de 1.840 de copii cu ajutoare în valoare de 230.736 lei.
Cele mai importante evenimente ale anului 2022
Dintre cele peste 60 de activități derulate la nivelul departamentului, amintim pe primele 14, cele mai cele mai importante, în ordine cronologică:
- 24 Ianuarie, Moniom – Adunarea generală a membrilor ATOR Banatul de Munte – aproximativ 80 de tineri din tot județul au participat la darea de seamă și prezentarea obiecteivelor pentru noul an.
- 29 Ianuarie, Caransebeș – Gala TDIS 2021 – evenimentul de bilanț al taberelor TDIS organizate în anul 2021, cu participarea tuturor partenerilor locali din cele 12 comunități gazdă, a voluntarilor și a Preasfințitului Părinte Lucian.
- 26 martie, Reșița – Marșul pentru Viață – eveniment de conștientizare a opiniei publice privind importanța vieții și a demnității umane, care a reunit câteva sute de participanți
- 26 aprilie, Măureni – „Paștile Tinerilor” – eveniment tradițional, organizat în a treia zi de Paști de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte, care a reunit peste 60 de tineri din filialele asociației, aceștia luând parte la Sfânta Liturghie și la agapa oferită de organizatori.
- 11 mai, Caransebeș – Festivitatea de premiere la nivel eparhial a Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. Preasfințitul Părinte Lucian a premiat cele mai bune 10 portofolii înscrise în concurs, de la nivelul celor patru protopopiate. Concursul a reunit aproximativ 300 de copii de la nivelul întregii eparhii.
- 24 mai, Caransebeș – trainingul catehetic „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite”, la care au participat 42 de preoți care desfășoară activități cu tinerii din eparhie. Trainingul a fost susținut de formatori de la Orthopraxis Alba Iulia, parteneri ai eparhiei noastre.
- 1 iunie, Reșița – inaugurarea, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, a sediului ATOR Banatul de Munte, într-un spațiu nou din cartierul Muncitoresc al Municipiului Reșița. Evenimentul a reunit numeroși tineri din județ, precum și colaboratori și invitați ai acestora din întreg Banatul de Munte.
- 18-20 iulie, Reșița-Moniom-Bocșa – Zilele ATOR Banatul de Munte – evenimente cu caracter educațional, traininguri, dialoguri duhovnicești, participare la sfintele slujbe – la care au participat 70 de tineri voluntari din județul Caraș-Severin. Acestea au fost prilejuite de aniversarea a 6 ani de misiune a ATOR BM în eparhia noastră.
- 27-31 august, Oravița – Tabăra din Inima Familiei Oravița – cel mai mare eveniment dedicat tinerilor, la care au participat aproximativ 200 de tineri (150 din Oravița și 50 din județ), care au desfășurat numroase activități cu caracter educațional, catehetic, misionar și de formare personală (conform Ghidului TDIS), pe parcursul a cinci zile.
- 24 septembrie, Reșița – Festivalul de tradiții populare „De prin Zestrea Banatului”, ediția a IV-a – eveniment organizat de ATOR Banatul de Munte și desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, care a reunit peste 100 de copii și tineri din județ, care au prezentat momente artistice de cântece, dansuri, poezii în grai bănățean și obiceiuri specifice Banatului de Munte
- 4–7 octombrie, Caraiman – Congresul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor” – eveniment la care a participat și o delegație de tineri de la ATOR Banatul de Munte. În cadrul evenimentului, delegația Episcopiei Caransebeșului a susținut o sesiune în cadrul congresului și a prezentat mai multe modele de bune practici la nivel național.
- 6 decembrie, Reșița – spectacolul caritabil „Binele în dar” – eveniment organizat de ATOR Banatul de Munte în cadrul Campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae”. Evenimentul s-a bucurat de prezența Preafințitului Părinte Lucian, a unui număr mare de spectatori și a reunit numeroși artiști de muzică populară și grupuri corale de pe întreg cuprinsul eparhiei.
- 10 decembrie, Caransebeș – Gala TDIS 2022 – evenimentul de bilanț al proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, în cadrul căruia au fost organizate 16 tabere în comunitate. Au fost prezenți partenerii locali ai taberelor, alături de voluntarii proiectului (aproximativ 160 de persoane), care au putut viziona materiale de prezentare și au primit premii, daruri și distincții din partea Preasfințitului Părinte Lucian
- 27 decembrie, Cărbunari – „Crăciunul Tinerilor” – eveniment tradițional organizat de tinerii de la ATOR Banatul de Munte în a treia zi de Crăciun, care a reunit aproximativ 70 de tineri din filialele asociației, aceștia luând parte la Sfânta Liturghie, susținând un program de colinde și participând la agapa organizată de parohia gazdă.
Pe lângă evenimentele mari, enumerate anterior, pe parcursul anului au avut loc numeroase alte activități zonale sau locale, organizate fie prin intermediul ATOR Banatul de Munte, fie al centrelor de tineret, ori al Biroului de catehizare a tineretului. Este vorba de aproximativ 50 de reuniuni, pelerinaje, excursii, seri duhovnicești, activități catehetice și cu caracter filantropic, organizate în diferite zone ale eparhiei.
„Anul 2022 a fost marcat de o activitate misionară foarte bogată la nivelul Departamentului de Tineret, acesta fiind rodul unui efort deosebit al tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, susținuți de preoții îndrumători, dar și urmare a unei implicări deosebite a Preasfințitului Părinte Lucian, care a fost prezent la foarte multe evenimente organizate cu și pentru tineri. De fapt, a fost anul în care părintele episcop a fost cel mai prezent în mijlocul tinerilor, acest lucru reflectându-se atât în frecvența activităților derulate, în amploarea lor, cât și în numărul de copii și tineri participanți. Aducem, deci, mulțumiri ierarhului nostru, tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, preoților coordonatori ai centrelor catehetice și de tineret, precum și tuturor partenerilor noștri locali – autorități locale, unități de învățământ și parohii, care, alături de colaboratorii noștri județeni, au avut o contribuție importantă în organizarea cu succes a proiectelor de tineret la nivelul eparhiei noastre”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.