Întâmpinarea Domnului, prăznuită la Catedrala istorică din Caransebeș
2 February 2023La Praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala istorică, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Am săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala istorică, o biserică foarte importantă pentru Eparhia noastră, sfânt locaș în care au avut loc cele mai importante evenimente din istoria Episcopiei Caransebeșului. Am socotit de bine ca la acest praznic împărătesc să fiu alături de preoții și credincioșii de aici, pentru că la ora actuală Catedrala istorică este biserică parohială și avem o comunitate foarte harnică și implicată, iar preoții noștri sunt foarte râvnitori și îi atrag pe credincioși la toate sfintele slujbe și în toate proiectele importante, proiecte pastoral-misionare, dar și filantropice”, a afirmat ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotonit preot pe seama Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeș, pe părintele diacon Adrian Borlea.
„Astăzi am avut bucuria de a hirotoni în treapta preoției pe părintele Adrian Borlea, care va avea o misiune specială în cadrul Eparhiei noastre și anume preot misionar în cadrul Protopopiatului Caransebeș. Avem la ora actuală mai multe parohii vacante și de aceea ne-am gândit să hirotonim un preot misionar, preot care va suplini toate parohiile vacante din arealul acestui protopopiat. Le mulțumim tuturor credincioșilor care astăzi au venit de departe sau de aproape, la această sărbătoare, la Catedrala istorică”, a mai spus Părintele Episcop.
La sfânta slujbă au participat credincioși din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, dar și din județul Timiș, ce au venit să fie alături de părintele Adrian.
Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima şcoală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se şi prima bibliotecă a oraşului.