Proiectele destinate tinerilor, în dezbatere la Centrul Eparhial din Caransebeș
15 February 2023Principalele proiecte și activități cu tinerii care se vor desfășura în acest an în Episcopia Caransebeșului au fost dezbătute și aprobate în cadrul unei ședințe de lucru desfășurată marți, 14 februarie, la Centrul Eparhial din Caransebeș și prezidată de către Preasfințitul Părinte Lucian. La întâlnire a participat o delegație din partea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de coordonatorul Departamentului de Tineret, părintele Mihai Ciucur.
Pe ordinea de zi s-a aflat atât stabilirea principalelor proiecte și programe pentru tineret pentru anul 2023, cât și analiza și bilanțul activităților desfășurate pe parcursul anului 2022.
În debutul întâlnirii, Anita Radics – președintele organizației – a prezentat raportul de activitate al ATOR Banatul de Munte pentru anul 2022, precum și informații despre membri, structura și organizarea asociației în prezent. Astfel, ATOR Banatul de Munte are în prezent aproximativ 140 de membri activi, tineri organizați în șase filiale (Reșița, Caransebeș, Valea Bistrei, Oravița, Valea Cernei și Măureni), iar activitățile în cadrul asociației sunt derulate prin intermediul următoarelor sectoare de activitate: Sectorul management și comunicare, Sectorul social-filantropic, Sectorul de relații externe, Sectorul de misiune, pelerinaje și drumeții, Departamentul financiar – contabil și cel de secretariat.
În continuare, sub îndrumarea părintelui episcop și în urma propunerilor venite din partea tinerilor, au fost stabilite principalele proiecte de tineret pentru anul în curs. Dintre acestea, amintim evenimentul central al anului, și anume: organizarea la Reșița, în perioada 18-20 iulie 2023, a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ITO BM), cu participarea unui număr de 300 de tineri din eparhie, dar și din alte eparhii din țară, precum și a unor delegații din străinătate. De asemenea, și în acest an tinerii vor fi implicați în proiectul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, derulat de către Departamentul de Tineret și concretizat sub forma binecunoscutelor tabere în comunitate: Tabăra din Inima Satului (TDIS) și Tabăra din Inima Familiei (TDIF), cu acest prilej stabilindu-se și localitățile care vor găzdui aceste tabere în vara acestui an.
Un alt proiect important, asumat de tinerii Banatului de Munte și aprobat cu acest prilej, este programul eparhial dedicat Anului omagial al persoanelor vârstnice, intitulat: „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”,care va consta în vizitarea de către delegații de tineri, sub îndrumarea preoților coordonatori și a preoților parohi, a 12 parohii misionare și îmbătrânite de pe întreg cuprinsul eparhiei. În cadrul acestor vizite, se va oficia Paraclisul Maicii Domnului și se vor organiza activități interactive, cu caracter duhovnicesc, prilej cu care tinerii vor interacționa cu vârstnicii din aceste parohii. În acest sens, în cadrul ședinței, a fost stabilită lista cu cele 12 parohii și a fost aprobat calendarul de desfășurare a proiectului.
Pe lângă cele trei proiecte importante, care vor defini misiunea tinerilor în acest an, au fost stabilite și o serie de alte activități aflate pe agenda propusă de către ATOR Banatul de Munte, este vorba în principal de de activitățile tradiționale (campanii umanitare, reuniuni ale tinerilor, pelerinaje, etc). Astfel, dintre activitățile mai importante care se vor desfășura în perioada imediat următoare, amintim: Luna pentru viață 2023, care conține 40 de activități specifice și care va culmina cu Marșul pentru viață – organizat, în premieră, la Caransebeș în data de 25 martie, de asemenea, „Procesiunea Tinereții” – eveniment tradițional, care va avea loc și în acest an la Duminica Ortodoxiei (5 martie) la Caransebeș, precum și o seară duhovnicească la sediul ATOR din Municipiul Reșița, cu participarea Preasfințitului Părinte Lucian, în data de 23 martie.
Un moment important se va desfășura și în a treia zi de Paști, în acest an în data de 18 aprilie, la tradiționalul eveniment intitulat „Paștile tinerilor”, care în acest an se va desfășura la Moniom și se va bucura de participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Nu în ultimul rând, au fost discutate oportunitățile de finanțare a proiectelor propuse, iar în acest context George Lăpădat – vicepreședinte al asociației – a realizat o scurtă informare despre cererile de finanțare care sunt în curs de depunere pe diverse linii de finanțare din fonduri europene.
„La începutul fiecărui an avem bucuria să ne întâlnim, în cadrul unei ședințe de lucru, cu ierarhul nostru și să primim îndrumare și binecuvântare pentru activitățile pe care ni le propunem în anul respectiv. Și pentru acest an, agenda activităților noastre este una bogată și variată, gândită în așa fel încât să invite la participarea evenimentelor pe cât mai mulți copii și tineri, din toate zonele județului. Un exemplu, în acest sens, este Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, ce va ava loc în iulie și va reuni 300 de tineri, atât din județ, cât și din afara lui și chiar din străinătate, eveniment care își propune să ofere participanților 3 zile pline și frumoase, pe care am început să le planificăm încă de pe acum”, a subliniat Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.
Referindu-se la importanța misiunii tinerilor atoriști în Banatul de Munte, aceasta a mai adăugat: „Ca asociație de tineret, trecem prin mai multe schimbări de-a lungul timpului, dar și printr-un proces de învățare și dobândire de experiență, prin tot ceea ce organizăm, iar acest lucru este bun, pentru că există dinamică multă în organizația noastră, care ne provoacă să ne adaptăm la multe situații la care suntem expuși, de la schimbarea generațiilor de tineri, până la creșterea atribuțiilor și a responsabilităților pentru fiecare dintre noi. În tot acest proces, Preasfințitul e alături de noi și nu doar că urmărește și înțelege această dinamică, ci se implică și ne oferă îndrumare și sfat de fiecare dată când avem nevoie, iar acest lucru contează enorm. Suntem entuziasmați pentru activitățile propuse pentru acest an și, mai ales, pentru toți tinerii pe care îi avem alături în ATOR BM și nu putem decât să nădăjduim că Dumnezeu ne va fi alături și va ajuta să împlinim tot ce ne-am propus, așa cum este de folos”.
În finalul întâlnirii, părintele episcop a oferit mai multe sfaturi și îndemnuri practice referitoare la intensificarea misiunii în special în parohiile izolate, precum și la modalitatea în care pot fi abordate anumite provocări de ordin pastoral-misionar. De asemenea, ierarhul a aprobat Agenda ATOR Banatul de Munte pentru anul 2023 și a oferite arhiereasca binecuvântare pentru proiectele mai sus amintite, pe care asociația le va implementa în acest an, sub îndrumarea Departamentului de Tineret al eparhiei.