Ziua Tineretului Ortodox, în Episcopia Caransebeșului
4 February 2023Joi, 2 februarie, 160 de tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de reprezentanți ai centrelor catehetice și de tineret din județ, au sărbătorit Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, în Episcopia Caransebeșului.
Evenimentul a fost reprezentat de organizarea, în trei zone diferite ale eparhiei, de reuniuni și activități cultural-religioase și de socializare a tinerilor beneficiari ai structurilor catehetice și misionare ale Departamentului de Tineret ale Episcopiei Banatului de Munte. Astfel, la Caransebeș, Oravița și Bocșa au fost organizate cele trei întâlniri, în același timp, care au reunit, în total, nu mai puțin de 160 de tineri, cu vârsta de la 13 ani, în sus.
La Caransebeș, evenimentul a fost găzduit de către Seminarul Ortodox Român „Episcop Ioan Popasu”, care a reunit un număr de aproximativ 53 de tineri din Caransebeș și satele învecinate, tineri de pe Valea Bistrei, dar și Valea Cernei. Activitatea a debutat cu un moment de rugăciune comună, rostită de către toți cei prezenți – tinerii și însoțitorii lor, preoți și profesori – urmată de un scurt dialog și îndemnuri duhovnicești, la început de nou an, după care reprezentanții organizației de tineret, Mihail Cincheză, vicepreședinte al asociației și responsabil al activității de la Caransebeș, alături de Lucian Barbescu, au prezentat tuturor un scurt bilanț al activităților organizate de către ATOR BM, în anul 2022, precum și calendarul cu cele mai importante proiecte planificate pentru anul 2023. În urma acestui moment, tinerii prezenți au avut bucuria și libertatea de a socializa și a gusta din frumusețea revederii.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să ne întâlnim astăzi, la Caransebeș, cu o parte din membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, respectiv filialele Caransebeș, Valea Bistrei și Valea Cernei, dar și cu tineri reprezentanți din centrele catehetice ale Episcopiei Caransebeșului. Am reușit, împreună cu acești tineri dornici de a învăța, de a se forma și de a se apropia de Biserică, să tragem câteva concluzii asupra implicării și dorinței noastre, a tuturor, de a ne implica în activitățile Bisericii în perioada care urmează. Mulți dintre tineri au manifestat interesul de a participa în taberele pe care noi le organizăm în vara aceasta, dar și interesul pentru activitățile duhovnicești pe care le vom organiza.
Îi mulțumim părintelui Casian Rușeț, cel care ne sprijină mereu activitatea din Caransebeș, dar și întregului corp profesoral al Seminarului Teologic pentru frumoasa găzduire!”, povestește Mihail Cincheză, vicepreședinte în cadrul ATOR Banatul de Munte.
La Oravița, reuniunea celor 54 de tineri ortodocși, de asemenea membri ai ATOR Banatul de Munte, ai centrelor catehetice și de tineret, sau tineri participanți ai taberelor organizate în vara anului 2022, în Protopopiatul Moldova Nouă, a fost găzduită de către Centrul de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Oravița, coordonat de către pr. Gelu Moldovan. Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune rostit de către tineri, după care părintele Ion Nedelcu, coordonator al Centrului de Tineret „Sf. Varvara” din Moldova Nouă, a susținut un dialog duhovnicesc, abordând subiectul căutării lui Dumnezeu ca motiv al filantropiei și implicării în activitățile cu tinerii în biserică, răspunzând, totodată, întrebărilor adresate de către tineri. La finalul dialogului duhovnicesc, George Lăpădat, vicepreședinte al organizației și delegat al activității de la Oravița, a prezentat bilanțul asociației, pe anul precedent, precum și calendarul anului 2023.
„M-a bucurat extrem de mult întâlnirea de la Oravița, în cadrul căreia ne-am (re)întâlnit cu peste 50 de tineri din zonele Oravița și Moldova Nouă. Entuziasmul și bucuria cu care aceștia au primit noul program de activități al asociației e o dovadă a faptului că există dorință de implicare și de susținere a misiunii pe care ATOR Banatul de Munte o face în zonă, dar și că, pentru zona Protopopiatului Moldova Nouă, activitățile cu tinerii dau un suflu puternic Bisericii și comunităților locale. Am petrecut câteva ore cu folos, am ascultat un cuvânt de învățătură mobilizator, am trasat direcțiile principale de implicare a noilor și a vechilor voluntari în programele noastre și am marcat cum se cuvenea Ziua Internațională a Tineretului Ortodox. După experiența zilei de ieri, tot ce pot spune e că acum știm ce e de făcut și e vremea să trecem, din nou, la treabă!”, mărturisește George Lăpădat, vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte.
La Bocșa, întâlnirea celor 56 de tineri a fost găzduită la Mănăstirea „Sf. Pr. Ilie Tesviteanul”, oază de liniște și de regăsire atât pentru tinerii ortodocși din Banatul de Munte, cât și pentru toți pelerinii care deschid ușa acestei mănăstiri. Decurgând după aceeași structură ca și celelalte două întâlniri organizate, și reuniunea de la Bocșa a debutat cu un moment de rugăciune, după care părintele protos. ierom. Ioaniche Petrică, duhovnicul mănăstirii și bun prieten al organizației de tineret a eparhiei, a adresat un cuvânt de folos despre „tânărul ortodox, între Liturghie și tehnologie”, părintele inițiind un dialog interactiv cu tinerii, învățătura fiind conturată, astfel, din părerile lor și din drumul pe care părintele l-a trasat printre cuvintele despre alegeri, consecințe și situații de viață între care tinerii sunt supuși să aleagă și la care trebuie să fie atenți. De asemenea, la finalul dialogului duhovnicesc, părintele Ioaniche a răspuns întrebărilor adresate de către tineri.
„Întâlnirea aceasta fost un prilej deosebit de reconectare cu tot ce înseamnă ATOR Banatul de Munte, un drum de la suflet, până la minte. Paraclisul mănăstirii a fost plin de tineri care au venit la această întâlnire din dor și nerăbdare, alții de curiozitate, însă suntem convinși de faptul că toți ne-am folosit de acest timp frumos, petrecut împreună. Este o bucurie de fiecare dată să ne aflăm la Mănăstirea Vasiova, iar faptul că am început anul, practic, cu această primă mare reuniune, nu poate reprezenta decât o frumoasă binecuvântare la început de nou an, despre care suntem siguri că va fi unul plin, pentru noi, de proiecte deosebite și folositoare”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.
Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, celebrată anual în data de 2 februarie, a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox. În Episcopia Caransebeșului, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este marcată, prin activități specifice, începând cu anul 2016, în acest an evenimentul aflându-se la cea de-a opta ediție.