Preasfințitul Părinte Lucian a slujit în Parohia Zăvoi
20 March 2023În a treia duminică din Postul Mare, duminică închinată Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a cercetat credincioșii Parohiei Zăvoi din Protopopiatul Caransebeș. Alături de un sobor de preoțiși diaconi, Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Au participat la sfânta slujbă autorități locale, credincioși din parohie, dar și copii și tineri îmbrăcați în port popular specific zonei. Fiind perioada Postului Mare foarte mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final, părintele paroh Silviu Cotuna i-a oferit Preasfințitului Lucian, din partea credincioșilor zăvoieni, un engolpion cu Maica Domnului.
„Din 2011 nu am mai slujit Sfânta Liturghie aici și am socotit de bine ca în Sfântul și Marele Post al Paștilor, înainte de praznicul praznicelor, Învierea Mântuitorului Hristos, să venim cu multă dragoste și bucurie în mijlocul credincioșilor din această parohie și să slujim Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, întărindu-ne unii pe alții și încurajându-ne unii pe alții în urcușul nostru spre Învierea lui Hristos. Suntem la jumătatea Postului Mare, am parcurs 3 săptămâni din acest post binecuvântat și Îl rugăm pe Domnul să ne ajute ca pe mai departe să ținem cu bucurie sfântă Postul Mare și să ne asumăm fiecare crucea vieții, căci Iisus, iată în mijlocul postului Paștilor, ne spune și nouă: «Oricine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-mi urmeze Mie!»”, a afirmat Preasfințitul Lucian la final.
„I-am îndemnat astăzi pe bunii credincioși de la Zăvoi la asumarea crucii, căci Sfânta Cruce sintetizează porunca iubirii lui Dumnezeu față de neamul omenesc și a iubirii noastre față de El, așa cum ne spune Sfântul Evanghelist Ioan: «datori suntem să Îl iubim pe Dumnezeu, căci El ne-a iubit întâi». Așadar, Sfânta Cruce reprezintă iubirea lui Dumnezeu față de neamul omenesc prin latura verticală, dar și iubirea noastră față de Creatorul, Mântuitorul și Sfințitorul sufletelor noastre, Dumnezeu cel unul în ființă și întreit în persoane. «Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău și cu toată puterea ta», iată cea mai mare poruncă, porunca iubirii față de Dumnezeu. Iar latura orizontală a crucii ne cheamă pe toți la iubirea semenilor, la iubirea aproapelui, «să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți». Așadar, privind la Sfânta Cruce noi privim la sinteza Scripturii, la porunca iubirii”, a mai explicat Părintele Episcop.
În locul unei vechi biserici de lemn, în 1824 se ctitoreşte alta nouă. O a treia biserică s-a zidit în anul 1932, pe locul fostei Case Comunale. Construcţia a început efectiv din anul 1933 şi s-a finalizat în 1937, cheltuielile fiind suportate în mare măsură de credincioşii din localitate şi de Fabrica de cherestea din Zăvoi.
Târnosirea bisericii s-a făcut în 8 august 1948 de către vrednicul de pomenire Veniamin Nistor, episcopul Caransebeşului. Pictura s-a efectuat de către Rita Aldea din Reşita în anii 2006-2008, în procedeul „tempera grasă”, iar iconostasul fiind zidit, s-a îmbrăcat cu forme sculptate din ghips, care s-au poleit cu foiţă de aur.