Tundere în monahism la Mănăstirea Vasiova
28 March 2023Luni, 27 martie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de obștea monahală a Mănăstirii Vasiova din județul Caraș-Severin. Părintele Episcop a săvârșit Pavecernița Mare în cadrul căreia a oficiat Slujba Tunderii în monahism pentru rasofora Parascheva.
„M-am bucurat foarte mult că slujba călugăriei am oficiat-o în cadrul Pavecerniței Mari. Știm cu toții că la Pavecernița Mare citim foarte mulți psalmi și intonăm cu bucurie cântarea profetului Isaia: «Cu noi este Dumnezeu…» și rostim de asemenea, foarte multe rugăciuni alcătuite de Sfinții Părinți ai Bisericii noastre și în mod special citim cu multă umilință rugăciunea regelui Manase”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La finalul sfintei slujbe Preasfințitul Părinte Lucian a îndemnat-o pe monahia Parascheva, cea care a depus cele trei voturi monahale: sărăcia, fecioria şi ascultarea, să încerce să respecte cuvântul evangheliei care face referire la cele 10 fecioare, cuvânt evanghelic citit în cadrul rânduielii tunderii în monahism.
„Maică Parascheva a-ți răspuns astăzi la toate întrebările și astfel vi-ați asumat în această seară logodirea marelui și îngerescului chip, de aceea să luați aminte la evanghelia care s-a citit și să vă adunați în cămara sufletului dumneavoastră suficient untdelemn, credință, fapte bune, sfinte virtuți, astfel încât, atunci când va veni Mirele Ceresc, Mântuitorul Hristos, să fiți gata și să intrați împreună cu toți sfinții în cămara de nuntă. Să ne ajute Dumnezeu să fim împreună și dincolo în Împărăția Cerului, tot așa cum am fost în această seară împreună aici, în această frumoasă biserică închinată Sfântului Ilie, prototipul monahului creștin”, a mai spus ierarhul la final.
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, avându-l ca duhovnic pe părintele Ioanichie Petrică. Viaţa monahală de aici a cunoscut o importantă dinamizare şi sub aspectul vieţii gospodăreşti, răspunzând cerinţelor pelerinilor ce vizitează această mănăstire. Pe lângă programul de rugăciune, vieţuitoarele se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.