Festival de muzică corală la Caransebeș
28 April 2023Cea dea 13-a ediție a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea” a fost organizată joi, 27 aprilie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș. Evenimentul face parte din programul cadru „Zilele Credinţei şi Culturii” în Episcopia Caransebeşului, ediţia a 16-a.
În acest an comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, 9 coruri venite din întreg Banatul de Munte, Arad și Timișoara, au adus bucuria muzicii corale la Catedrala Episcopală. La acest festival, au participat, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoți, elevi seminariști și credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș.
„Ne bucurăm foarte mult că în această după-amiază ați venit în număr mare la Catedrala noastră ca să ascultați aceste glasuri minunate și aceste cântări pascale, care ne-au înălțat duhovnicește și au transformat și această zi, într-o frumoasă zi a Învierii lui Hristos, o zi a bucuriei și veseliei duhovnicești. Îi felicităm pe toți cei care au venit de departe sau de aproape în cetatea Caransebeșului, felicităm Corala bărbătească «Epifania» din Timișoara, Corul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, Corul Facultății de Teologie din Arad și celelalte formații corale din cuprinsul Eparhiei noastre”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
Toate corurile participante au primit plachete și diplome pentru că au transmis vestea Învierii Domnului prin pricesne, cântări bisericești și cântece patriotice. „Ne-am înălțat duhovnicește ascultând cântări pascale, cântări specifice acestei perioade pe care o traversăm și de asemenea, ne bucurăm că am ascultat și câteva cântece patriotice, pentru că trebuie să fim și să rămânem buni creștini, dar și buni români”, a mai spus Părintele Episcop.
Festivalul poartă numele primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, deoarece în anul 2010, atunci când a avut loc prima ediție, se împlineau 100 de ani de la întronizarea lui Miron Cristea ca episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919, aducându-se astfel un omagiu ierarhului care a sprijinit, cu o admirabilă implicare și dăruire, muzica religioasă în activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București.