A început programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”
22 June 2023Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în biserica parohială din Măru a debutat programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”.
Peste 530 de copii și tineri din 34 de localități urbane și rurale din Caraș-Severin vor beneficia în vara acestui an de activitățile propuse în cadrul celui mai mare program de tabere educaționale din Banatul de Munte – taberele TDIS și TDIF, derulat la nivelul Episcopiei Caransebeșului.
Prima tabără se va desfășura în Parohia Măru, Protopopiatul Caransebeș, în perioada 22-26 iunie. Un sobor de preoți a săvârșit joi, 22 iunie, o slujbă de Tedeum în sfântul locaș cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, la care au participat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, părintele inspector Mihai Ciucur din cadrul Departamentului de tineret al eparhiei, preotul paroh, precum și autorități locale, cadre didactice, reprezentanți ai altor instituții cu profil cultural și educațional, echipa de organizare formată din tineri voluntari, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și cei 54 de copii beneficiari, din satele: Măru, Voislova, Zăvoi, Valea Bistrei şi Măgura.
După momentul de rugăciune, la Școala Gimnazială din localitate, au luat cuvântul reprezentanții instituțiilor partenere în proiect și au avut loc primele activități în cadrul cărora o echipă ISU le-a prezentat copiilor echipamentul, măsuri și manevre de prim ajutor.
„Este cea de-a 46-a tabără de când a început acest proiect și este foarte important că a căpătat maturitate din punct de vedere duhovnicesc în primul rând, pentru că își arată roadele și bineînțeles și din punct de vedere al planificării și al organizării. Avem printre voluntarii care sunt alături de noi la aceste tabere și copii din anii trecuți, care au beneficiat de program și care iată, au rămas în biserică. Până la urmă dezideratul nostru pentru care suntem împreună pentru copiii noștri este acela ca tinerii și copiii să rămână în biserică. Meritul este al preoților, al școlilor și al autorităților locale, cei care sprijină activitatea acestei activități în comunitățile lor și de asemenea un merit important este al echipei de formatori și voluntari TDIS care pentru al 5-lea an propun un concept de tabără îmbunătățit pentru nevoile copiilor”, a afirmat părintele inspector Mihai Ciucur.
În acest an, la nivelul Episcopiei Caransebeșului, proiectul a ajuns la cea de-a 5-a ediție și va cuprinde 13 tabere educaționale, dintre care 10 în mediul rural și 3 în mediul urban, în perioada 22 iunie – 9 septembrie. Până la finalul verii, peste 500 de copii din aceste comunități sunt așteptați să ia parte la activitățile desfășurate în tabere. Organizarea acestora va reveni celor peste 100 de voluntari și formatori implicați și anul acesta în program, care vor susține atelierele de educație pentru viață, dezvoltare personală, comunicare și lucru în echipă, formare duhovnicească, jocuri și seri tematice, precum și cel de creații artistice.