Dezbateri pentru identificarea celor mai eficiente metode privind activitatea pastoral-misionară
14 June 2023Programul eparhial „Slujire și iconomie” desfășurat în Episcopia Caransebeșului în anul 2023, „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, a ajuns marți, 13 iunie, la cea de a 5-a întrunire.
În cadrul acestui program Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, părinții consilieri, inspectori și protopopi se întrunesc după un program stabilit cu preoții din Eparhie, împărțiți pe cele 10 cercuri pastoral-misionare, pentru a dezbate temele propuse în acest an de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și activitățile și problemele din parohiile Episcopiei Caransebeșului.
Marți, în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial, au fost prezenți preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Valea-Bistrei. În deschiderea întrunirii a fost oficiată de către un sobor de preoți o slujbă de Te-Deum, după care au fost audiate două referate ce au cuprins teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ. De asemenea, fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, dar și mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor.
„Prin aceste întruniri ne dorim ca în funcție de particularitățile și de nevoile fiecărei parohii să identificăm metodele cele mai potrivite pentru dinamizarea activității pastoral-misionare din comunitățile pe care preoții noștri le păstoresc. Astfel, în urma prezentării referatelor, dar și a discuțiilor avute, am putut observa că dincolo de toate principiile și metodele pastorale expuse și cunoscute de către majoritatea preoților, rugăciunea comună din cadrul serviciilor religioase, cântarea bisericească și cuvântul de învățătură, reprezintă cele mai importante mijloace pentru realizarea misiunii de păstor în lucrarea bisericii. Această lucrare se dezvăluie ca sinergie, ca împreună lucrare a membrilor Bisericii lui Hristos și totodată ca o datorie permanentă a ei, exprimată în voința lui Dumnezeu ca toți oamenii să se mântuiască și să vină la cunoștința adevărului”, a afirmat părintele protopop Virgil Voinea.
Referatul pe tema „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” intitulat „Parohia, familia și persoanele vârstnice: Pastorația vârstnicilor din scaunul de spovedanie”, a fost susținut de părintele Ovidiu Tinca de la Parohia Obreja, iar părintele Sorin Mîțu de la Parohia Glimboca a prezentat referatul cu tema „Importanța cântului liturgic potrivit Sfintei Tradiții ortodoxe. Chipuri de imnografi creștini: Sfântul Ioan Damaschinul (+749), reformator al muzicii bizantine și sistematizator al Octoihului”, temă pliată pe „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Cu prilejul acestui eveniment au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.