Identificarea și soluționarea problemelor din parohii
20 June 2023Preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Bocșa s-au întrunit marți, 20 iunie, la Centrul eparhial din Caransebeș, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, părinții consilieri și inspectori, pentru a dezbate temele propuse în acest an de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și activitățile și problemele din parohiile ce le păstoresc.
Întrunirea face parte din programul eparhial „Slujire și iconomie” desfășurat în Episcopia Caransebeșului în anul 2023, „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial a fost oficiată de către un sobor de preoți o slujbă de Te-Deum, după care au fost audiate două referate ce au cuprins teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ. Părintele Daniel Crecan de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” – Bocşa Vasiova a susținut un referat cu tema „Realități și provocări actuale privind pastorația vârstnicilor: Eutanasia, formă de necinstire a persoanelor vârstnice”, iar părintele Silviu Ferciug de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bocşa Română a vorbit despre „Coruri bisericești din Banat și impactul lor social în comunitatea locală (păstrarea conștiinței ortodoxe, cultivarea limbii române, lupta pentru emancipare națională)”.
Cu prilejul acestui eveniment au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.
În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, dar și mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor.
„Cercul pastoral-misionar Bocșa este un cerc preponderent cu parohii rurale și prin urmare problemele expuse sunt venite tot din latura acesta rurală, ușor diferit de problemele urbane. De aceea, considerăm că în condițiile în care satele sunt foarte îmbătrânite, nevoile sunt cele îndreptate înspre această categorie de vârstă. Prin urmare, atât preoții din parohii, cât și ceilalți preoți dintre părinții consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial au putut să identifice la problemele expuse și viitoare soluții, credem noi aplicabile, raționale, pentru fiecare în parte. Întâlnirea de astăzi este benefică și ca o împărtășire a experienței personale, deoarece fiecare preot vine cu un bagaj de cunoștințe și un bagaj de slujire, un bagaj de trăire liturgică, iar acestea sunt binevenite în contextul unei astfel de întâlniri unde Părintele Episcop a fost cel care a punctat pentru fiecare parohie în parte anumite aspecte ce trebuie să se aibă în vedere de către preoții parohi”, a afirmat părintele protopop Gheorghe Șuveți.
În cadrul acestui program eparhial Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, părinții consilieri, inspectori și protopopi se întrunesc după un program stabilit cu preoții din Eparhie, împărțiți pe cele 10 cercuri pastoral-misionare, pentru a dezbate temele legate de anul omagial și comemorativ, dar și pentru a discuta cu preoții probleme punctuale din fiecare parohie.