„La Obreja-ntr-o grăgină” în memoria rapsodului Achim Nica
9 June 2023Joi, 8 mai, în satul natal al rapsodului Achim Nica, la Obreja, a răsunat doina sa bănățeană, spre comemorare și înveșnicire, prin evenimentele spiritual-culturale organizate și în acest an.
În debut, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost săvârșită o slujbă de pomenire, de către părintele Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului, și părintele paroh Ovidiu Tinca, în prezența autorităților locale, oamenilor de cultură, copiilor și tinerilor îmbrăcați în straie populare și numeroșilor credincioși din Obreja.
„Acest eveniment este o sărbătoare pentru comunitatea noastră și a devenit o tradiție ca, în fiecare an, să ne adunăm, așa cum frumos spune Preasfințitul Părintele nostru Episcop Lucian, în Betleemul marelui rapsod Achim Nica, la Obreja, acolo unde el, ca un mare maestru al cântecului popular bănățean, a devenit o legendă și a ridicat comunitatea noastră pe culmile succesului. Comuna noastră s-a făcut remarcată prin faptele de vitejie ale generalului Groza și prin cântul frumos și bun al marelui doinitor Achim Nica. Se spune că un om moare cu adevărat atunci când amintirea lui este ștearsă din memoria celorlalți oameni, ceeace nu se poate spune despre cel care ne-a făcut mândri că suntem obrejeni și bănățeni”, a precizat părintele paroh Ovidiu Tinca.
De asemenea, părintele a subliniat faptul că este importantă comemorarea rapsodului în acest an comemorativ, deoarece Achim Nica nu a fost doar un mare cântăreț de muzică populară, ci și un cântăreț bisericesc: „În «Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești», se cuvenea cu atât mai mult să îl comemorăm pe cel care a cântat în strana bisericii noastre, pe marele maestru și incomparabil doinitor Achim Nica”.
Părintele Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului, a subliniat, la rândul său, importanța păstrării valorilor care definesc identitatea noastră românească:
„Se cuvine să îl felicităm pe domnul primar și pe toți cei care s-au ostenit să ducă mai departe această tradiție frumoasă, de a se desfășura festivalul Achim Nica la Obreja și să Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca, pe mai departe, să ne înzestreze pe toți cu înțelepciune, bunăvoință și dragoste față de tot ceea ce înseamnă cultura, tradiția și spiritualitatea românească. Să păstrăm cu sfințenie aceste valori și să le dăm mai departe tinerelor generații, pentru că acestea țin de identitatea noastră românească”.
După slujbă, pe scena amenajată în zona de agrement, s-a desfășurat cea de-a 10-a ediție a festivalului „La Obreja-ntr-o grăgină”. Festivalul folcloric dedicat lui Achim Nica a cuprins momente artistice de cântări și jocuri populare din Banat. Printre cei care și-au adus omagiul prin cântec și joc se numără Dumitru Teleagă „Mecka”, Roxana Mag și alți tineri talentați într-ale cântecului popular, dar și Ansamblurile „Zestrea Gugulanilor” și „Junii Gugulani”, acompaniați de formația condusă de maestrul Andrei Tudor (Andreluș).
Artistul Dumitru Teleagă „Meka” a primit prin intermediul părintelui protopop din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în semn de recunoștință, o Biblie, o carte de rugăciuni și mai multe cărți de spiritualitate.
Marele doinitor Achim Nica s-a născut la 20 ianuarie 1930, în satul Obreja din judeţul Caraş-Severin. El a fost o personalitate complexă, care a unit cântarea de strană, fiind cântăreț în biserica din satul natal, cu exprimarea folclorică și tradițională. La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele, cea mai cunoscută fiind propria creaţie: „La Obreja-ntr-o grădină”, doină care l-a făcut celebru. Manifestarea spiritual-culturală a fost organizată de către Primăria Comunei Obreja, și Episcopia Caransebeșului.