Au fost binecuvântate lucrările de renovare a Bisericii „Sfinţii Apostoli” – Câlnic din Reşiţa
3 July 2023Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Câlnic – Reşiţa a fost renovată și înfrumusețată la exterior în ultimii ani. În preajma sărbătorii ocrotitorilor acestui sfânt locaș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers să binecuvinteze lucrările ce au fost realizate aici. Astfel, în duminica a 4-a după Rusalii, ierarhul a fost întâmpinat de Călușarii Câlnicului, după care a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul bisericii, precum și a biroului parohial. În continuare a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Am ales această zi, ca o prelungire a hramului bisericii, pentru că biserica de la Câlnic este închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Un număr mare de credincioși s-au adunat să îi cinstească pe Sfinții Apostoli, dar și să se bucure duhovnicește pentru că biserica lor, monument istoric, s-a înnoit, s-a înfrumusețat și s-a luminat”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Printre lucrările realizate la sfânta biserică s-au numărat atât renovarea exteriorului bisericii, cât și construirea unei capele mortuare și amenajarea unui oficiu parohial și a unui grup sanitar, dar și restaurarea gardului, lucrări realizate cu mult efort și implicare din partea părintelui paroh și a credincioșilor Parohiei Câlnic, după cum subliniază ierarhul:
„Părintele paroh Alin-Moise Șendroni și bunii credincioși din această parohie au lucrat foarte mult la restaurarea, înfrumusețarea și împodobirea bisericii. Întâi, au ridicat în avlia bisericii o capelă mortuară. Mai apoi, au amenajat un birou parohial și un grup sanitar, iar anul trecut și anul acesta, au amenajat exteriorul bisericii, împodobind exteriorul bisericii cu mai multe icoane. Gardul bisericii a fost restaurat, iar monumentele din curtea bisericii, troițele au fost restaurate. La Câlnic, avem un complex ecclesial, bisericesc, o biserică veche, astăzi, cea mai nouă din punct de vedere spiritual, pentru că a fost sfințită, binecuvântată.”
La această sărbătoare au fost prezente autorități centrale, județene și locale, precum și numeroși credincioși. Ioan Popa, primarul municipiului Reșița a primit ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni. De asemenea, părintele paroh Alin Șendroni a fost răsplătit pentru activitatea sa cu o diplomă de recunoștință. Aceeași diplomă au primit-o și credincioșii ce au fost alături de părintele paroh în realizarea lucrărilor de restaurare a bisericii. Cu această ocazie părintele pensionar Constantin Șodâncă, preot îmbisericit la Parohia Câlnic, a fost hirotesit iconom-stavrofor.
„Le mulțumim credincioșilor din Câlnic, dar și ctitorilor și binefăcătorilor din Reșița și din întreaga eparhie a Caransebeșului, pentru că au venit la Câlnic nu doar credincioși din municipiul Reșița, ci și credincioși din tot Banatul de Munte. A fost o sărbătoare foarte frumoasă, la care au luat parte și mulți tineri, coordonați de părintele inspector Nicolae Chiosa”, a mai adăugat Părintele Episcop.
Întrucât și la casa parohială s-a lucrat în ultima perioadă, Părintele Episcop a binecuvântat-o și pe aceasta.
Construcţia bisericii din Câlnic a început în anul 1794, și a fost finalizată în 1803. Târnosirea sfântului locaș a fost săvârșită în 29 iunie 1933, de episcopul Caransebeșului Vasile Lăzărescu. Prima pictură a bisericii a fost executată de Mihail Velceleanu în 1830 şi 1841.