Banatul Montan, loc de închinare și bucurie la praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul
17 July 2023Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost socotit ocrotitor al Banatului, motiv pentru care în Episcopia Caransebeșului există o mare evlavie față de Sfântul prăznuit în data de 20 iulie, mai multe lăcașuri de cult avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Ilie. Datorită acestui fapt, la această dată a fiecărui an, Banatul Montan devine un loc de pelerinaj, în care atât credincioși din Banat, cât și din alte zone, poposesc duhovnicește în Eparhia Caransebeșului.
Sărbătoarea va debuta încă de miercuri, 19 iulie, la Mănăstirea Vasiova din Bocșa, unde va poposi duhovnicește și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Începând cu ora 18, se va oficia Slujba privegherii, Vecernia cu Litia, de către ierarh, împreună cu un sobor de preoți. În continuare, începând cu ora 21:00, se vor săvârși Utrenia, Acatistul și Paraclisul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și rugăciuni de dezlegare. După miezul nopții, începând cu ora 1, se va oficia Sfânta Liturghie.
Joi, 20 iulie, începând cu ora 6:30, se va sfinți apa și se va săvârși Taina Sfântului Maslu. În continuare, începând cu ora 9:00, bucuria sărbătorii va fi încununată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. După împărtășirea din Cuvânt și din Sfintele Taine, credincioșii sunt invitați la o agapă frățească.
Catedrala Episcopală din Caransebeș, considerată „maica tuturor bisericilor din Eparhie”, având hramurile Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, va deveni un loc de bucurie duhovnicească, întrucât lăcașul de cult își va cinsti cel de-al doilea hram, oferit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Pe munții Banatului de Munte, Sfânta Liturghie va fi săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. La Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, iar la Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” de pe Muntele Mic, de părintele Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului.
Încă 13 biserici din cele patru protopopiate ale Eparhiei Caransebeșului își vor sărbători hramul. Băuțarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Bogâltin, Luncaviţa, Mehadia, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, Oravița Română, Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.
„Cel ce a fost înger în trup, temeiul proorocilor, al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos, Ilie Măritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, goneşte bolile şi pe cei leproşi curăţeşte. Pentru aceasta şi celor ce-l cinstesc pe dânsul le izvorăşte tămăduiri.” (Troparul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul) Vă invităm să îl cinstim împreună, în Banatul Montan, pe al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos, cu nădejdea că, prin mijlocirea sa, tămăduiri vor izvorî asupra trupurilor și sufletelor noastre!