Bucurie duhovnicească în Parohia Ezeriș
9 July 2023În Duminica a 5-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Ezeriș din Protopopiatul Reșița. Părintele Episcop a binecuvântat exteriorul sfântului locaș, întrucât în ultima perioadă s-a lucrat la restaurarea și înfrumusețarea lui. În continuare, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
La această sărbătoare au fost prezente autoritățile locale precum și numeroși credincioși, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare. Pentru activitatea ce o desfășoară părintele paroh Marius Iovănescu, ierarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, primarului comunei Ezeriș, Ioan Rusu, precum și altor ctitori și binefăcători care au contribuit la înfrumusețarea bisericii, Preasfințitul Lucian le-a acordat diplome de recunoștință.
După Sfânta Liturghie chiriarhul a binecuvântat și Căminului Cultural din localitate, deoarece și acesta a fost renovat.
„Aici, preotul paroh alături de credincioși, dar și de autoritățile locale, a lucrat mult, frumos și bine, la biserica parohială, la casa parohială, dar și pentru amenajarea unei capele mortuare în curtea bisericii. Astăzi, am fost ca să binecuvântăm toate aceste lucrări, în mod special exteriorul bisericii și să sfințim icoanele de pe frontispiciul sfântului locaș, mai ales icoana hramului «Adormirea Maicii Domnului», dar și icoanele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. A fost o bucurie deplină, iar părintele paroh a primit din partea noastră distincția de iconom-stavrofor pentru că într-un timp scurt a făcut lucrări foarte mari și importante. A revigorat în primul rând din punct de vedere spiritual această parohie și iată din punct de vedere material și administrativ-gospodăresc a făcut lucrări consistente”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1801. Construcţia a început în 1798. Pictura a fost făcută de Teodor Gherdanovici din Lugoj, după zidire, iar mai apoi de Filip Matei din Bocşa. Biserica a fost sfinţită întâia dată în 1802 de către episcopul Iosif Ioanovici Şacabent. Târnosirea sfântului locaș a fost făcută în anul 2011 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.