Întâlnirea fiilor satului Bogâltin, cu prilejul praznicului Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul
22 July 2023Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul bisericii din satul Bogâltin, a adunat, cu prilejul hramului, fiii satului, plecați în țară sau chiar dincolo de hotare, în tinda bisericii în care aceștia L-au cunoscut și L-au gustat întâia oară pe Hristos. La bucuria comunității parohiale din Bogâltin a luat parte și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.
„Cu multă dragoste și bucurie sfântă, am acceptat invitația părintelui paroh, dar și a credincioșilor Parohiei Bogâltin ca, de hramul bisericii, ca o prelungire a hramului acestei sfinte biserici, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, să slujim dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială de aici și să ne bucurăm împreună cu toți fiii și fiicele acestui sat, pentru că astăzi, la Sfânta Liturghie, au fost prezenți mulți credincioși, dar și fiii și fiicele satului plecați de aici în alte localități, în alte zone ale țării sau unii chiar plecați în străinătate”, a precizat Părintele Episcop.
La Sfânta Liturghie, au fost prezente autorități locale, oficialități, mulți credincioși, dar și fiii satului plecați din Bogâltin în alte localități, în alte zone ale țării sau chiar plecați în străinătate.
Pe lângă faptul că hramul bisericii reprezintă un bun prilej de reuniune a fiilor satului, este și un prilej de comemorare a celor care au slujit Biserica lui Hristos și patria, precum subliniază ierarhul:
„Întotdeauna, hramul bisericii este un prilej de reuniune a fiilor și fiicelor satului, dar și de comemorare a ctitorilor și binefăcătorilor bisericii, cei care s-au ostenit foarte mult cu ridicarea și înfrumusețarea lăcașului de cult. I-am pomenit pe toți preoții care au slujit la această biserică și care au trecut la Domnul, pe toți cântăreții de strană, mai ales că ne aflăm în Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești și, nu în ultimul rând, i-am pomenit pe toți eroii patriei noastre, fii ai satului Bogâltin, căzuți în Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial. A fost o bucurie completă și complexă pentru noi, pentru toți preoții care s-au născut în acest sat și care au venit să slujească Sfânta Liturghie ca o mulțumire adusă Preasfintei Treimi.”
În încheiere, Preasfințitul Părinte Lucian și-a exprimat bucuria duhovnicească și recunoștința față de cei care și-au asumat organizarea și continuitatea acestui eveniment, rostind și o rugăciune pentru comunitate, eparhie și țară:
„Plecăm cu o bucurie duhovnicească deplină, pentru că i-am văzut pe toți credincioșii prezenți foarte receptivi, iar autoritățile locale și preoții care au slujit împreună cu noi ne-au încurajat ca, pe mai departe, această tradiție frumoasă se va menține la Bogâltin, și anume, îndată după hramul bisericii, Sfântul Ilie, să aibă loc o reuniune a fiilor și fiicelor satului. Felicităm pe toți cei care s-au implicat în această organizare a reuniunii fiilor și fiicelor satului și îi felicităm pe toți cei care și-au făcut timp, chiar dacă suntem într-o zi lucrătoare, să vină la biserica din Bogâltin, pentru ca, împreună, să binecuvântăm Împărăția Preasfintei Treimi, să îl cinstim pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul Banatului, ocrotitorul bisericii din Bogâltin și ocrotitorul multor credincioși, pentru că mulți dintre aceștia poartă numele Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Pentru rugăciunile Sfântului Ilie și pentru rugăciunile tuturor sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, binecuvântează satul Bogâltin, această comunitate euharistică și pe toți preoții și credincioșii din eparhia noastră și din România.”
Cu acest prilej, au fost pomeniți ctitorii și binefăcătorii bisericii, cei care s-au ostenit foarte mult cu ridicarea și înfrumusețarea lăcașului de cult, toți preoții care au slujit la această biserică și care au trecut la Domnul, dar și toți cântăreții de strană, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. De asemenea, au fost pomeniți toți eroii patriei noastre, fii ai satului Bogâltin, căzuți în Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial.
Parohia Bogâltin este așezată din punct de vedere geografic în sudul județului Caraș-Severin, şi străbătută de râul Ciumerna afluent al râului Belareca. Înaintea bisericii actuale, a existat o biserică de lemn din 1775. În anul 1854, a fost dărâmată, iar în următorii doi ani, până în 1856, pe același loc a fost construită o biserică de zid.