Programul de tabere în comunitate – TDIS și TDIF – se reia în Episcopia Caransebeșului
31 July 2023Peste 400 de copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani de pe întreg cuprinsul județului Caraș-Severin vor beneficia grautit de taberele educaționale în comunitate, organizate de către Episcopia Caransebeșului alături de ATOR Banatul de Munte, în perioada 1 august – 9 septembrie 2023.
Este vorba de cele 10 tabere educaționale, de tipul TDIS și TDIF, oranizate în cadrul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, program în cadrul căruia s-au desfășurat deja primele 3 tabere, în perioada 22 iunie – 3 iulie, în localitățile: Măru, Moniom și Moldova Nouă și de care au beneficiat deja aproximativ 150 de copii din aceste localități.
Programul se reia începând cu data de 1 august, când va ave loc deschiderea taberei din comuna Topleț, urmată de tabăra din comuna Teregova, care va debuta miercuri, 2 august, și cu cea din comuna Șopotu Nou, care va începe joi, 3 august. Programul de tabere va continua în luna august cu tabăra de la Măureni, în perioada 9-13 august, urmată de alte trei tabere care se vor derula aproape concomitent, respectiv: Oravița – 16-20 august, Valea Bolvașnița – 17-21 august și Băuțar – 18-22 august. La finalul lunii august vor avea loc taberele din comuna Berliște – 22-26 august și din comuna Marga – 23-27 august. În ultima săptămână de vacanță, va avea loc cea mai mare tabără în comunitate din acest an, în municipiul Caransebeș, în perioada 5-9 septembrie, la care vor lua parte peste 80 de copii din oraș.
„Programul de tabere, aflat în al cincilea an de desfășurare în județul Caraș-Severin, se desfășoară în baza unui concept inovativ de tabără, care prevede desfășurarea unor activități non-formale de tipul școlilor de vară, în comunitățile de proveniență ale beneficiarilor, cu durata fixă de cinci zile, orientate pe trei direcții importante: componenta educațională, cea cultural-artistică și cea ludică și de socializare. Toate acestea au în vedere, totodată, abordarea unor teme și subiecte de interes și actualitate pentru copii și tineri, pe baza unui sistem de valori morale pe care Biserica, în istoria sa bimilenară, îl pune la dispoziția tuturor celor care doresc să învețe să trăiască frumos și corect în societate”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului.
Taberele se desfășoară în colaborare cu partenerii locali din comunitățile gazdă, respectiv autoritățile publice locale, școlile și parohiile din satele și orașele unde acestea vor avea loc, precum și cu sprijinul unor parteneri județeni deja tradiționali ai Bisericii, respectiv Consiliul Județean Caraș-Severin, structurile MAI din județ, dar și alte organizații și instituții de profil.
Implementarea programului de tabere este posibilă cu ajutorul rețelei de formatori și voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care pune la dispoziție și în acest an aproximativ 100 de tineri, studenți și liceeni de pe cuprinsul întregului județ. „După un eveniment de anvergură, organizat la Reșița în perioada 17-20 iulie, în cadrul căruia voluntarii noștri au organizat un ITO național, cu participarea a 300 de tineri, și după o scurtă și binemeritată pauză, voluntarii noștri își reiau misiunea asumată la începutul acestei veri, fiind gata să meargă din nou, cu entuziasm și bucurie, în satele și orașele județului nostru. Lor, și părinților lor, le suntem recunoscători pentru efortul și dăruirea cu care aduc atâtea zâmbete pe buzele celor mici, dar și credința în Dumnezeu în inimile tuturor celor cu care interacționează în aceste tabere”, a mai adăugat părintele Ciucur.
În total, în această vară, în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri”, se desfășoară, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, un număr de 13 tabere educaționale, în 3 orașe și 10 sate, de care beneficiază gratuit un număr de aproximativ 550 de copii și tineri din județul Caraș-Severin.