Tineri de toate vârstele, împreună, prin rugăciune, cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, la Bocșa Vasiova
21 July 2023La praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, mai multe lăcașuri de cult din Eparhia Banatului de Munte și-au cinstit ocrotitorul. Printre acestea, se numără Catedrala Episcopală din Caransebeș, schiturile de pe Muntele Mic și Semenic și Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” din Bocșa Vasiova, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește.
„Felicităm obștea acestei mănăstiri, pe părintele Ioanichie și pe maica Varvara, dar îi felicităm și îi îmbrățișăm părintește și pe toți ctitorii, închinătorii și binefăcătorii acestei mănăstiri, căci, întotdeauna când venim la Vasiova, ne simțim bine din punct de vedere spiritual și vedem cum lucrurile se conturează pe zi ce trece atât din punct de vedere spiritual, cât și administrativ-gospodăresc”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Bucuria duhovnicească a început încă din ajun, ierarhul, alături de un sobor de preoți și diaconi, săvârșind Slujba Vecerniei cu Litie.
A doua zi, praznicul a continuat cu sfințirea apei și cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, urmate de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească.
La eveniment, au participat autorități centrale, județene și locale, dar și un număr mare de credincioși, sosiți nu doar din Bocșa, ci și din alte zone ale Eparhiei Banatului de Munte, fapt despre care ierarhul subliniază următoarele:
„Mănăstirea sporește, se înfrumusețează și este o oază de liniște nu doar pentru credincioșii din Bocșa, ci pentru toți credincioșii care îl caută pe Dumnezeu și pe omul lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Ilie Tesviteau”
Întrucât în preajma acestei sărbători în Episcopia Caransebeșului a fost organizată întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, cei aproximativ 300 de tineri au participat la hramul mănăstirii, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Faptul că tinerii din prezent încă Îl caută pe Dumnezeu, trăindu-și tinerețea în tinda Bisericii, reprezintă o bucurie pentru ierarh, care a subliniat următoarele:
„Ne-am bucurat, în acest an, că i-am avut alături pe tinerii din ATOR Banatul de Munte, dar și pe tinerii din alte eparhii ale Patriarhiei Române. Aproximativ 300 de tineri au venit, împreună cu noi, în procesiune la hramul Mănăstirii Vasiova. Mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele lui Hristos. Bucuria noastră a fost deplină pentru că i-am avut alături pe acești tineri minunați, care vor să crească în Hristos și pentru Biserica Lui.”
Evenimentul organizat de Departamentul de tineret al eparhiei în perioada 18-20 iulie a cuprins activități religioase, culturale, de divertisment, dar și, mai ales, de socializare și de interacțiune a tinerilor. În data de 19 iunie au avut parte de o conferință susținută de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Momentul culminant a fost participarea la Sfânta Liturghie arhierească din ziua hramului mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” din Bocșa Vasiova. Înainte de Sfânta Liturghie au participat cu toții la o procesiune din orașul Bocșa până la așezământul monahal. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Vasile Negrea, din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a mulțumit în numele tuturor delegațiilor sosite din afara Episcopiei Caransebeșului, oferindu-i Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, din partea lui Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, o icoană cu Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit o slujbă de mulțumire în prezența tinerilor pentru cele trei zile petrecute în Episcopia Caransebeșului. Tinerii participanți au fost din întreaga țară, precum și din străinătate.
În prezent, mănăstirea este îndrumată de monahia stavroforă Varvara Sântiuan. Vieţuitoarele se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. O evlavie deosebită acordată de pelerini şi închinători Mănăstirii Vasiova, care se mai numeşte Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, se datorează existenţei unui izvor de apă cu puteri miraculoase.
Tot la praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Catedrala Episcopală din Caransebeș, considerată „maica tuturor bisericilor din Eparhie”, și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, prilej cu care Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de părintele vicar, arhimandrit Constantin Timiș.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic, prilej cu care, pe munții Banatului de Munte, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. La Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, iar la Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” de pe Muntele Mic, de părintele Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului.
Click here