Așezământul monahal „Țara Almăjului” și-a sărbătorit hramul
29 August 2023Marți, la praznicul „Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Așezământul monahal „Țara Almăjului” Bozovici și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, s-au marcat și cei 10 ani de la punerea pietrei de temelie a așezământului mănăstiresc.
În mijlocul obștei monahale, a beneficiarilor centrului social pentru bătrâni și vârstnici, care funcționează în incinta mănăstirii, dar și a pelerinilor sosiți pentru a lua parte la bucuria Țării Almăjului, au poposit duhovnicește Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și părintele Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Părintele Episcop Nicodim și-a exprimat bucuria duhovnicească de a fi prezent în mijlocul credincioșilor almăjeni la un deceniu de la punerea pietrei de temelie a așezământului:
„La invitația Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, am oficiat Sfânta Liturghie la frumoasa mănăstire din comuna Bozovici, o mănăstire amplasată pe Valea Almăjului, alături de o altă mănăstire, ctitorită la aproape 20 de km, Mănăstirea Putna de Banat. Am trăit momente de bucurie, fiindcă, în aceste locuri, se află această frumoasă mănăstire, ale cărei lucrări au început în urmă cu 10 ani.”
De asemenea, ierarhul a subliniat importanța activității desfășurate, cu dedicare și pricepere, de către părintele stareț:
„Prin strădania părintelui stareț Teofil, om al locului, bun teolog, profesor de religie și un egumen parcă născut să fie astfel, această mănăstire a înflorit, lucrările sunt finalizate, cred eu, în proporție de 90%. Este impresionantă și lucrarea filantropică. Așezământul de persoane vârstnice care, în număr mare, trăiesc la acest așezământ de câțiva ani și sunt îngrijiți de către obștea și personalul calificat pe care părintele l-a găsit, în realitate, ucenici ai părintelui stareț, care lucrează cu multă râvnă.”
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a îndemnat la mai multă credință, evlavie și rugăciune, pentru a ne îndepărta de patimile lumești:
„Văzând ce s-a întâmplat în urmă cu 2000 de ani, când, din cauza adulterului și a patimii beției, capul celui mai mare om născut din femeie, după cum a spus Iisus Hristos de Sfântul Ioan Botezătorul, a fost tăiat și dus pe tipsie în fața mesenilor, fiecare dintre noi avem de învățat și suntem datori să sporim rugăciunea ca adulterul, desfrânarea, păcatele trupești, bețiile să se împuțineze și în rândul credincioșilor să sporească evlavia, credința în Dumnezeu și cât mai multă rugăciune.”
La timpul cuvenit, credincioșii au luat parte și la comuniunea euharistică, împărtășind astfel și sufletul, dar și trupul, prin Cuvânt și prin Sfintele Taine.
Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie, 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În 29 august 2018, biserica așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită la sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.
Actualul aşezământ a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului funcţionează un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi. În prezent se lucrează la un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.