Ultima tabără rurală, din acest an, prin programul „Tabăra din Inima Satului”, a avut loc la Marga
28 August 2023Comunitatea din localitatea Marga a găzduit, pentru a 4-a ediție, programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, prin proiectul „Tabăra din Inima Satului” care a adunat 50 de copii beneficiari din comunitate și nu numai. Aproximativ 20 de voluntari, coordonați de către doamna Georgiana Ciucur, psihoterapeut și formator în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri”, au pășit în ultima tabără la sat a acestui an.
Preț de 5 zile, tabăra pentru tineri, prin voluntarii și formatorii săi, a propus o serie de activități noi, interactive și inovative pentru tinerii participanți, aceștia fiind angrenați și mai mult în atașarea față satul românesc, credință, unitate, folclor și tradiție. Atelierele la care beneficiarii au luat parte au fost următoarele: Educație pentru Viață, Dezvoltare Personală, Comunicare și Team building, Ateliere de Creații Artistice, Ateliere de Formare Duhovnicească, precum și Jocuri și Seri Tematice.
TDIS Marga a debutat pe data de 23 august cu o slujbă de Te-Deum, oficiată în biserica din localitate de către părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și părintele Viorel Daia, parohul Bisericii cu hramul „Sf. Ilie Tesviteanul” din Marga. La aceasta au mai participant domnul Romulus Barbescu, viceprimarul comunei Marga, doamna Florica Toader, directorul Școlii Gimnaziale „Trandafir Tămaș” Marga, transmițând, totodată, mesajul lor de bun-venit.
„Iată că, de la an la an, comunitate din Marga devine din ce în ce mai activă și mai dornică de a descoperi frumusețile TDIS, care schimbă și aduc mai aproape de Hristos zeci, sute de tineri. Este o bucurie să vezi tot mai mulți copii și părinți care ne primesc cu brațele deschise, dar și să realizezi cum lucrarea ce a început în urmă cu 4 ani se statornicește și devine o tradiție pentru comuna Marga. Acest fapt nu poate decât să ne motiveze și să ne ajute în lucrarea noastră!”, a precizat Georgiana Ciucur, coordonatorul taberei din localitatea Marga.
Unul dintre momentele importante ale acestei tabere este seara tematică de folclor, unde copiii, prin intermediul probelor și jocurilor cu specific popular bănățean, au reprezentat cu cinste și bucurie portul și graiul local. Aici, invitat de seamă a fost domnul profesor universitar dr. Dumitru Jompan, fiu al satului și colaborator, de-a lungul anilor, a Taberei din Inima Satului.
„TDIS m-a convins încă o dată că satul românesc este cel mai frumos spațiu în care poți înflori, răgazul de care fiecare persoană are nevoie și locul unde s-a născut veșnicia. Este minunat să vezi o comunitate vie, iubitoare, care trudește cu atâta dragoste pentru o educație roditoare a copiilor săi. A fost o bucurie să fiu voluntar în casa mea și o onoare să am alături de mine atâtea persoane speciale, care jertfesc necontenit pentru cei aflați în nevoie”, mărturisește Lucian Barbescu, voluntar în cadrul TDIS și fiu al satului Marga.
Un alt moment semnificativ din tabăra de la Marga a avut loc în cea de-a treia zi, când tinerii și copiii, împreună cu voluntarii și formatorii, au pornit într-un pelerinaj spre mănăstirea Prislop din județul Hunedoara. Acolo, părintele Mihai Ciucur, alături de voluntarii de la Atelierul Duhovnivesc, au susținut câteva ateliere și dialoguri duhovnicești, menite să-i apropie și mai mult pe copiii de adevărate însemnătate de dreptei credințe. De asemenea, itinerariul a cuprins și istorica Biserică din satul Densuș, precum și Muzeul Satului Hațegan.
Dimineața ultimei zile de tabără a început cu Sfânta Liturghie, unde mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către voluntari și formatori.
Slujba de mulțumire de la finalul taberei s-a desfășurat în data de 27 august, la Biserica din comuna Marga, fiind oficiată de către un sobor de preoți: părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier în cadrul Sectorului Cultural al Episcopiei Caransebeșului, părintele Mihai Ciucur, inspector la Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, părintele paroh Viorel Daia și părintele Trandafir Silvășan. În continuare, a avut loc și premierea tuturor beneficiarilor, aceștia primind diplome și cadouri din partea organizatorilor.
Programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri” se desfășoară cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, Tabăra din Inima Satului Marga fiind ultima tabără rurală a acestui an. În perioada 5-9 Septembrie se va desfășura și ultima tabără urbană a proiectului, Tabăra din Inima Familiei, în municipiul Caransebeș.