230 de ani de la târnosirea bisericii din Mercina
4 September 2023Anul acesta, la Mercina, se sărbătoresc 230 de ani de la prima târnosire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Cu acest prilej, în prima duminică din noul an bisericesc și a în a 13-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în Parohia Mercina, unde, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în noul altar de vară amplasat în curtea bisericii.
De dimineață, ierarhul a fost întâmpinat cu flori, pâine și sare în sunetul fanfarei „Doinitorii Carașului” din Mercina.
„La Mercina, ne-am simțit ca la hramul unei mănăstiri. De dimineață, am fost întâmpinați cu multă dragoste de soborul de preoți, de domnul primar și de credincioșii inimoși care viețuiesc și se roagă pe aceste meleaguri cărășene.”, a precizat Părintele Episcop, subliniind totodată frumusețea tradițiilor strămoșești care, în viața satului, se păstrează, alături de dreapta credință, cu fidelitate:
„La Mercina, încă se mai păstrează tradițiile moșilor și strămoșilor noștri. Avem un cor bisericesc, dar și o fanfară. Fanfara ne-a întâmpinat de dimineață în fața bisericii. Credincioșii de aici, oamenii din Mercina păstrează cu fidelitate tradițiile, portul și graiul înaintașilor lor.”
Pentru a marca cei 230 de ani de la prima târnosire a bisericii, pe frontispiciul lăcașului de cult, a fost amplasată o placă comemorativ-aniversară, binecuvântată și inaugurată astăzi de Părintele Episcop Lucian. De asemenea, au fost binecuvântate lucrările executate la interiorul bisericii și a fost sfințit și noul altar de vară unde s-a săvârșit Liturghia, primind hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
„Am binecuvântat ușile împărătești și ușile diaconești care împodobesc catapeteasma bisericii. Am sfințit o placă aniversară și comemorativă așezată pe frontispiciul bisericii. Totodată, am binecuvântat un preafrumos altar de vară așezat în curtea bisericii. Tot aici, am slujit și Sfânta Liturghie. Foișorul pe care l-am binecuvântat în curtea bisericii are hramul Sfinților Martiri Brâncoveni, pentru că, în a doua zi de hram, părintele paroh și credincioșii s-au gândit să oficieze Sfânta Liturghie în avlia bisericii în acest altar de vară”, a adăugat ierarhul.
La sfârșitul Liturghiei, s-a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii, cântăreții, dirijorii de cor, învățătorii și ostenitorii bisericii din Mercina.
Pentru implicarea și jertfa sa în zidirea materială și spirituală a Bisericii lui Hristos, preotul paroh a fost hirotesit sachelar, iar cei care s-au implicat în înfrumusețarea bisericii și în ridicarea altarului de vară, au primit, din partea chiriarhului, diplome de excelență. De asemenea, și părintele paroh i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului și o diplomă de recunoștință.
La sărbătoare, au participat autorități locale, fiii satului veniți la acest moment deosebit din viața parohiei, precum și un număr însemnat de credincioși, care, la sfârșitul sărbătorii, s-au bucurat de un buchet de poezii în grai bănățean rostite de un grup de copii din parohie. Împletirea armonioasă a momentelor liturgice cu cele artistice și culturale, păstrarea tradițiilor, prezența fiilor satului sosiți de pretutindeni, atenția credincioșilor și locul cu o încărcătură spirituală deosebită au adus în inimile celor prezenți multă bucurie, transformând întreaga zi într-o adevărată sărbătoare, așa cum a subliniat însuși Părintele Episcop:
„Nu este hramul bisericii, dar ne aflăm într-o duminică între două sărbători ale Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Nașterea Maicii Domnului, această biserică fiind închinată din 1793 praznicului Adormirii Maicii Domnului. Așadar, în acest an, aniversăm 230 de ani de la prima sfințire a acestei monumentale biserici, prilej cu care a fost și o reuniune a fiilor și fiicelor acestui sat, pentru că oameni plecați din Mercina au venit la această sărbătoare. De asemenea, Parohia Mercina are copii talentați care au rostit, la sfârșitul Liturghiei, poezii în grai bănățean. Bucuria noastră a fost deplină. Le mulțumim tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici, îl felicităm și îl îmbrățișăm frățește și părintește pe părintele paroh și le dorim tuturor celor care fac parte din comunitatea euharistică din Mercina multă sănătate, putere și să țină în continuare aprinsă candela credinței ortodoxe în această comunitate fruntașă din depresiunea Carașului.”
De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian a subliniat și faptul că, deși satele sunt depopulate și îmbătrânite, în ele va arde, în continuare, torța dreptei credințe:
„Chiar dacă satele sunt depopulate și îmbătrânite, noi credem că aceste comunități vor ține pe mai departe dreapta credință și în aceste biserici se va sluji cât Dumnezeu va rândui, pentru că avem și preoți inimoși, dar și credincioși râvnitori, care vor ține credința ortodoxă pe aceste meleaguri ale Banatului istoric.” Biserica din Mercina a fost ridicată în anul 1793.