Binecuvântare arhierească la Mănăstirea Petroșnița
18 September 2023Așezământul monahal închinat praznicului „Înălțării Sfintei Cruci” din Eparhia Banatului Montan s-a bucurat, în duminica după această sărbătoare, de o zi specială. În fiecare an, în preajma sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului merge pentru a se ruga alături de obștea și credincioșii Mănăstirii Petroșnița, deoarece în 14 septembrie, de 18 ani participă la pelerinajul de pe Muntele Mic.
Duminică, fiind în preajma hramului, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Petroșnița, alături de un sobor de preoți și diaconi în altarul de vară. Au participat câteva sute de credincioși din apropiere, precum și pelerini din întreg Banatul și din alte zone ale țării.
Întrucât Ion și Mihaela Bejeriță au contribuit foarte mult la amenajarea așezământului monahal de la Petroșnița, dar și la ridicarea altarului de vară de pe Muntele Mic, Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit la finalul Sfintei Liturghii Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a 2-a pentru mireni.
„Astăzi ne-am închinat cu bucurie sfântă Crucii celei de viață făcătoare pe care s-a răstignit Mântuitorul Hristos și am fost cu multă luare aminte la cuvintele Domnului din evanghelia de astăzi: «Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Avându-L ca model suprem și absolut pe Mântuitorul și noi suntem îndemnați să ne asumăm cu responsabilitate și demnitate crucea vieții și să-L urmăm pe Iisus Hristos, cel răstignit, mort și înviat”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
„«Pentru mine viața este Hristos, iar moartea un câștig», ne spune Sfântul Apostol Pavel, de aceea, să înțelegem și acest cuvânt paulin că pentru noi cei care suntem botezați în numele Sfintei Treimi viața este Hristos, iar moartea nu o tragedie, nu un dezastru, ci un câștig, pentru că după moarte, după despărțirea sufletului de trup vom fi împreună pentru totdeauna cu Mântuitorul, Cel care a biruit cu moartea Sa moartea noastră și ne-a dăruit tuturor viață veșnică, deschizând Împărăția lui Dumnezeu, Împărăție care s-a închis odată cu izgonirea protopărinților noștri din Rai. Mântuitorul Hristos ne așteaptă pe fiecare în Împărăția Lui, doar trebuie să ne pocăim cu adevărat, să ne recunoaștem vina, păcatele și să încercăm să punem început bun vieții noastre, împodobindu-ne în fiecare zi cu sfintele virtuți ale desăvârșirii”, a mai subliniat Părintele Episcop.
Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” este situată la 15 km de Caransebeş, cu acces pe DN 6 Caransebeş – Orşova, prin Localitatea Petroșnița, la 4 km din centrul satului, pe o culme de deal care poartă numele loc de rugăciune (Radeș).
În anul 2005, a fost pusă piatra de temelie a Mănăstirii Petroșnița, chiar în ziua hramului, 14 septembrie. În anul 2006, s-a construit prima clădire din piatra de râu și cărămidă pentru obștea mănăstirii cu un paraclis pentru rugăciune și în același an începându-se lucrările la fundația bisericii care s-a finalizat în 2010. Biserica zidită din piatră de marmură în exterior și cărămidă interior, a fost târnosită în 16 septembrie 2012 de către Preasfințitul Lucian. Sfântul locaș a fost pictat cu osteneala și îngrijirea părintelui duhovnic Onufrie și a stareței Nectaria monahia, dimpreună cu celelalte viețuitoare.
Obștea mănăstirii pe lângă participarea zilnică la Sfânta Liturghie și rânduiala pravilei călugărești, în frunte cu maica stareță, își desfășoară activitățile gospodărești prin lucrul mâinilor: la bucătărie, pictură, culesul plantelor și prepararea acestora, transformându-le în diferite leacuri ce se pun la vânzare spre folosul tuturor.
Mănăstirea de la Petroșnița are și cel de-al doilea hram pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, prăznuit în data 12 decembrie.