ATOR Banatul de Munte a dat startul proiectului „Tineri voluntari pentru comunitate”
16 October 2023Începând cu luna octombrie 2023, timp de un an de zile, la nivelul Municipiului Reșița se va desfășura proiectul „Tineri voluntari pentru comunitate”, primul proiect câștigat de către ATOR Banatul de Munte finanțat prin Corpul European de Solidaritate.
Este vorba despre organizarea unei serii de activități, cu caracter de voluntariat, ce își propune să ofere unui număr de 20 de tineri care studiază la liceele reșițene, oportunități de formare și de implicare, în calitate de voluntari, în viața comunității. Totodată, beneficiari ai acestui proiect sunt și 40 de copii, de la școli și licee din oraș, care se vor folosi de activitățile pe care cei 20 de voluntari le vor implementa, pe rând, pentru aceștia. Practic, voluntarii liceeni vor beneficia de sesiuni de formare teoretică și practică, susținute de formatori din cadrul ATOR Banatul de Munte și de invitați specializați în educația non-formală, constând în ateliere de teambuilding, dezvoltare personală, educație pentru viață, jocuri și creații artistice, dar și acțiuni de ecologizare, pe care vor învăța să le pună în practică pentru copii și tineri care vor frecventa programul de activități al Centrului de Tineret „Sf. Pr. Ilie Tesviteanul” din Reșița Montană.
Scopul principal al acestui proiect este acela de a permanentiza activitățile de voluntariat și implicarea în comunitate, la nivelul Reșiței, prin Centrul de Tineret „Sf. Ilie”, investind într-un grup de tineri care vor beneficia de formare teoretică și practică, vor desfășura activități pentru alți tineri care, la rândul lor, vor dori să devină voluntari, alăturându-se activităților propuse prin acest proiect, dar și prin altele, implementate de către ATOR Banatul de Munte. Astfel, printr-un program bine stabilit, care presupune organizarea a cel puțin două activități lunare, pentru pregătire teoretică a voluntarilor, și a altor cel puțin două activități practice, lunare, care presupun interacțiunea cu copii și punerea în practică a celor învățate, grupul de voluntari liceeni vor beneficia, până la finalul proiectului, de vaste cunoștințe în ceea ce privește lucrul cu tinerii și copiii, precum și de o bogată experiență din punct de vedere practic, al activităților cu aceștia.
„Ne bucurăm că există această oportunitate de finanțare, prin Corpul European de Solidaritate, a activităților pe care noi le desfășurăm în Reșița. Exista această nevoie, deoarece activitatea noastră în municipiu este în plină creștere, avem planuri multe și frumoase, alături de tineri și copii din oraș, iar faptul că această oportunitate de finanțare, pornită de la un grup de inițiativă, există, nu poate decât să ne încurajeze. Ne aflăm la începutul acestui proiect, dar sunt prevăzute, prin intermediul lui, multe activități atractive și folositoare pentru tineri și copii. În ceea ce privește aplicarea pentru astfel de oportunități de finanțare, putem spune că încurajăm cât mai multe grupuri de inițiativă să se informeze și să aplice, pentru că ideile lor pot prinde contur prin astfel de contexte care își propun să încurajeze, tocmai, ideile tinerilor de a face ceva util și frumos în comunitățile lor și nu doar. Noi ne propunem, totodată, să răspândim aceste oportunități de finanțare în rândul centrelor de tineret și filialelor ATOR Banatul de Munte, pentru că în tot județul se întâmplă activități frumoase, fie la orașe, fie la sate, iar astfel de ocazii de creștere și promovare a lor ni se pare că se pliază perfect pe ceea ce facem noi, în grupurile noastre de copii și tineri, pentru ei”, povestește Anita Radics, coordonatorul proiectului „Tineri voluntari pentru comunitate”.
Prin intermediul acestui proiect a fost organizată la Reșița prima activitate, în data de 15 octombrie. Este vorba despre „Urban Quest: competiția tinerilor”, care a reunit un număr de aproximativ 85 tineri, participanți și voluntari, în cadrul unei provocări de tip vânătoare de comori, prin care cele 15 echipe participante au avut de împlinit un număr de 40 de cerințe și provocări, în Reșița, care au avut caracter ludic, de divertisment, informativ, dar și de promovare a proiectului „Tineri voluntari pentru comunitate”, în același timp. La finalul competiției, primele trei echipe care au obținut punctajul cel mai mare, în urma împlinirii provocărilor, au fost premiate: locul 1 – voucher de consumație la Restaurantul Soho Social House; locul 2 – bilete la film, la Cinema „Dacia”, locul 3 – o cutie cu mai multe surprize. Ca urmare a acestei activități de debut a proiectului, în data de 25 octombrie, voluntarii ATOR Banatul de Munte vor organiza un atelier cunoaștere și de teambuilding, la Casa ATOR BM din Reșița, unde vor invita tinerii participanți la această competiție a tinerilor. Tot prin acest proiect, la finele acestui an, se va organiza o nouă competiție, de data aceasta indoor, la care tineri liceeni din Reșița vor fi invitați să participe și pe care voluntarii ATOR Banatul de Munte o vor anunța ulterior.
(„Tineri voluntari pentru comunitate”, cod proiect: 2023-1-RO01-ESC30-SOL-000148359)