„De prin zestrea Banatului” la Caransebeș
21 October 2023Tradițiile, cântecul, portul și jocul popular „De prin zestrea Banatului” au încântat astăzi iubitorii folclorului bănățean în cadrul celei de-a V-a ediții a festivalului organizat, anual, de Episcopia Caransebeșului, prin Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Anul acesta, festivalul folcloric a fost găzduit de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.
La festivalul „De prin zestrea Banatului”, organizat cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, au participat tineri talentați, grupuri de tineri și ansambluri de dansuri populare din întreg Banatul, atmosfera de sărbătoare fiind încununată prin recitalurile renumiților soliști de muzică populară, Ramona Vița și Nicu Novac, acompaniați de Orchestra „Virtuozii Semenicului”.
În cuvântul transmis, Părintele Episcop a subliniat importanța mesajului transmis de festival prin repertoriul soliștilor, dar și prin comuniunea în Hristos, atât de necesare în aceste timpuri dificile și confuze:
„Suntem în comuniune și dragoste și credem că toți participanții acestui festival ne vor aduce un gând de bucurie și un cuvânt bun, pentru că avem nevoie, în aceste vremuri complicate și confuze, de gânduri bune și de cuvinte folositoare pentru fiecare suflet. Doina pe care solista Ramona Vița a interpretat-o seamănă cu o preafrumoasă priceasnă din Biserica Ortodoxă, din Biserica moșilor și strămoșilor noștri. Cred că trebuie să medităm la mesajul acestei doine și să ne gândim cu toții să iertăm mai mult, să răbdăm îndelung și să iubim neîncetat, să-L iubim pe Dumnezeu cu toată inima, la modul absolut, și să ne iubim mai mult unii pe alții. Credem că acest festival este și al iubirii frățești și al comuniunii, pentru că suntem adunați tineri de toate vârstele. În Hristos, nu există bătrânețe. În Hristos, suntem cu toții tineri, pentru că sufletul nu îmbătrânește niciodată.”
Scopul central al evenimentului a fost de a promova, în rândul tinerilor, tradiția, obiceiul, cântecul, jocul, graiul și portul popular din Banatul de Munte. Totodată, tinerii au fost încurajați să descopere și să se apropie de tradițiile și obiceiurile locale, din zonele din care provin.
Festivalul folcloric a fost organizat, în acest an, prin proiectul educațional „Împreună pentru copiii noștri”, inițiat de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, prin care au fost organizate cele 13 tabere de vară, bine cunoscute sub denumirea de „Tabăra din Inima Satului”, respectiv „Tabăra din Inima Familiei”. Totodată, proiectul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, bucurându-se de colaborarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin și a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.