Binecuvântare arhierească în cea mai mică comunitate din Protopopiatul Băile Herculane
13 November 2023În duminica a 25-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în cea mai mică comunitate din Protopopiatul Băile Herculane. În acest sat din Valea Almăjului ce formează Parohia Putna, credincioșii s-au alăturat preotului și au reușit să înfrumusețeze în ultima perioadă sfântul locaș la exterior. De aceea Părintele Episcop Lucian a mers duminică, 12 noiembrie, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Putna.
După binecuvântarea exteriorului Părintele Episcop a săvârșit și Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Au fost prezente autoritățile locale și credincioși din Putna, dar și din întreaga Vale a Almăjului.
Pentru misiunea ce o desfășoară în această parohie părintele Cătălin Cojocaru a fost hirotesit iconom. Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit și ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș diplome de recunoștință. Din partea comunității Părintele Episcop a primit o icoană cu Maica Domnului.
„Este într-adevăr această parohie cea mai mică din Protopopiatul Băile Herculane, dar avem aici o comunitate harnică și dinamică, oameni credincioși care ascultă de glasul preotului și împletesc în chip armonios partea spirituală cu partea materială, adică rugăciunea cu acțiunea. Aici la Putna în ultima perioadă credincioșii au renovat exteriorul bisericii, iar în pridvorul sfântului locaș și pe frontispiciu au așezat câteva icoane, picturi exterioare, care astăzi au fost binecuvântate. Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici, felicităm autoritățile locale și pe toți membrii Consiliului și Comitetului Parohial, în mod special îl felicităm pe părintele Cătălin, care de mulți ani slujește aici și a știut să-i adune pe toți credincioșii în biserică și împreună să lucreze pentru înfrumusețarea locașului de rugăciune”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
„Învățăm astăzi din pericopa evanghelică care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii că esența Scripturii este porunca iubirii. Suntem datori și noi să-L iubim pe Dumnezeu la modul absolut, din toată inima noastră, din toată ființa noastră și din tot cugetul nostru și să-l iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine. Suntem datori să mergem și noi să facem asemenea Samarineanului milostiv, care nu este altul decât Mântuitorul Hristos, care și-a asumat toate bolile și toate neputințele noastre, a turnat untdelemn și vin pe rănile întregului neam omenesc, ne-a vindecat de orice boală și de orice neputință prin jertfa supremă de pe Crucea Golgotei și ne-a lăsat Sfintele Taine pe care El însuși le-a instituit în Sfânta Biserică și de care noi ne împărtășim pentru tămăduirea noastră, pentru iertarea păcatelor și pentru arvunirea vieții celei veșnice. Să înțelegem toate aceste lucruri și să-i iubim pe toți semenii noștri, pe toți cei din jurul nostru, indiferent de etnie sau confesiune și să fim alături mai ales de cei bolnavi, de cei neajutorați, de persoanele vârstnice, dar și de copiii orfani”, a mai explicat Preasfințitul Lucian.
În anul 1832, la Putna s-a construit o bisericuță de lemn, acoperită cu șindrilă la care putnenii se închinau; ulterior această bisericuță a fost reconstruită din piatră acoperită cu țiglă; există și astăzi, la intrarea în sat. Biserica actuală cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” s-a zidit în 1896, în stil baroc, din piatră și cărămidă, fiind acoperită cu țiglă. Comunitatea de aici numără 39 familii cu aproximativ 127 de credincioşi.