Programul „Slujire și iconomie” din Episcopia Caransebeșului, la final
15 November 2023Programul eparhial „Slujire și iconomie” desfășurat în Episcopia Caransebeșului anul acesta s-a încheiat marți, 14 noiembrie, cu ultima întâlnire a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian cu preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Caransebeș.
În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a fost oficiată de către un sobor de preoți o slujbă de Te-Deum, după care au fost audiate două referate ce au cuprins teme legate de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Părintele Cristian Mokesch de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Caransebeş a susținut un referat cu tema „Realități și provocări actuale privind pastorația persoanelor vârstnice: Vârsta a treia, o perioadă amenințată de singurătate. Exodul tinerilor.”, iar părintele Pr. Daniel-Cosmin Popescu de la Parohia „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” Caransebeș a vorbit despre „Pastorație și misiune eclesială prin intermediul muzicii bisericești”.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu am încheiat acest proiect eparhial prin care ne-am dorit să îi ascultăm pe toți preoții din Eparhia noastră, să observăm problemele cu care ei se confruntă în parohiile pe care le păstoresc și totodată să ascultăm în cele 10 întâlniri pe care le-am avut în acest an 20 de referate. Preoții au fost receptivi la toate îndemnurile noastre și totodată ne-au subliniat problemele cu care ei se confruntă și împreună am încercat să găsim o rezolvare pentru că din ce în ce mai multe provocări se ivesc în pastorația și misiunea preoților noștri. Credem că aceste întâlniri sunt benefice atât pentru noi cei care ne ostenim la Centrul Eparhial, cât și pentru preoții din Eparhia Caransebeșului, căci e un prilej foarte bun de a ne cunoaște mai bine și de a cunoaște realitățile din teren”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, dar și mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor.
„Discuțiile au fost foarte libere și directe și preoții noștri ne-au subliniat tot felul de aspecte de ordin liturgic, pastoral-misionar, administrativ-gospodăresc, dar și probleme legate de partea economică și financiară, pentru că într-adevăr sunt și zone defavorizate în județul Caraș-Severin, parohii mici și foarte mici din punct de vedere demografic. Avem probleme foarte mari mai ales în mediul rural și sigur încercăm împreună să rezolvăm toate aceste lucruri și nu numai în acest an al îngrijirii persoanelor vârstnice, ci și anul viitor vom încerca să fim alături de toți bolnavii și de toți cei care se află în suferință sau internați în spitale și azile, pentru că anul viitor îi vom avea în vedere în mod special pe frații noștri bolnavi, fiind anul îngrijirii și pastorației bolnavilor”, a mai spus Părintele Episcop.
Cu prilejul acestui eveniment au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.
Programul eparhial „Slujire și iconomie” a cuprins 10 întruniri ale Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, părinții consilieri, inspectori și protopopi cu preoții din Eparhie, pentru a dezbate temele legate de anul omagial și comemorativ, dar și pentru a discuta cu preoții probleme punctuale din fiecare parohie în vederea dinamizării misiunii preoțești în cele 4 protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan.