Proiecția filmului documentar „Unde ești, Adame?” în Episcopia Caransebeșului
15 November 2023În zilele de 13 și 14 noiembrie 2023, documentarul „Unde ești, Adame?” – un film care prezintă viața duhovnicească a monahilor din Sfânta Mănăstire Dochiariu (Muntele Athos) – a fost prezentat publicului larg din municipiile Reșița și Caransebeș.
Cele două proiecții ale filmului, organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-au desfășurat în prezența producătorului său, părintele arhidiacon Oleksandr Plyska, cel care a pus la dispoziție gratuit filmul celor dornici să cunoască profunzimile duhovnicești ale viețuirii din Sfântul Munte Athos.
Filmul, lansat în țara noastră în toamna acestui an printr-o proiecție organizată în capitală în Aula Magna a Patriarhiei Română, prezintă într-un mod cu totul aparte, autentic și neregizat, viața monahală din Mănăstirea Dochiariu în vremea stăreției Arhimandritului Grigorie Zoumi.
Prima proiecție a filmului a avut loc luni, 13 noiembrie, la Reșița, acolo unde peste 400 de persoane, în mare parte tineri, au umplut sala mare a Cinematografului Dacia din localitate. În deschiderea evenimentului, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a rostit rugăciunea de binecuvântare și a prezentat câteva detalii despre realizarea documentarului, precum și despre producătorul acestuia. A urmat cuvântului producătorului, părintele arhidiacon Oleksandr, cel care a dezvăluit detalii interesante din culisele realizării acestui documentar și a pregătit publicul pentru vizionarea peliculei, cu o durată de 80 de minute, care a avut, într-adevăr, un impact deosebit asupra celor prezenți. La final, producătorul filmului a oferit încă o serie de explicații și a deslușit sensul și semnificația titlului filmului, dar și informații inedite despre Gheronda Grigorie – eroul principal al documentarului. Sala cinematografului reșițean a a fost plină până la refuz, publicul reșițean fiind format în special din tineri, membri ai ATOR Banatul de Munte, preoți din Protopopiatul Reșița, dar și numeroși credincioși de toate vârstele din Municipiul Reșița.
Și la Caransebeș, marți, 14 noiembrie, filmul, proiectat la Cinematograful Luna din municipiu, a reușit să adune mulți credincioși, elevi seminariști, preoți și mireni, deopotrivă, dornici să ia contact cu atmosfera și mesajul puternic duhovnicesc pe care îl propune filmul. În orașul de reședință al eparhiei noastre, seara a fost încununată de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a unui număr mare de preoți din reședința Eparhiei Banatului de Munte și din întreg Protopopiatul Caransebeș. La fel ca și la Reșița, seara s-a desfășurat după aceleași coordonate, rugăciunea de început și cuvântul de introducere fiind rostite, de această dată, de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului.
„Filmul a reprezentat o adevărată incursiune în viața monahală de zi cu zi, specifică monahilor athoniți și a avut un impact deosebit asupra tuturor celor care au avut posibilitatea să îl vizioneze. Pe lângă aceasta, prezența producătorului filmului, care a însoțit cu explicații și detalii foarte valoroase despre viața în Mănăstirea Dochiariu și despre Gheronda Grigorie, a reușit să transpună întru totul publicul într-o altă lume, aproape diametral opusă de cea în care trăiește omul contemporan. Sălile arhipline, atât la Reșița, cât și la Caransebeș, numărul mare de tineri prezenți și atmosfera generală creată în jurul filmului, sunt, de asemenea, ingredientele unor seri duhovnicești foarte folositoare, acum, la începutul Postului Nașterii Domnului”, a subliniat părintele inspector Mihai Ciucur.
Părintele Olexandr Plyska, s-a arătat impresionat atât de publicul numeros care a dorit să vadă filmul în cele două orașe ale eparhiei, dar și de întreaga așezare duhovnicească a locurilor. „În momentul în care vezi o Catedrală Ortodoxă, nou construită, în cel mai frumos și mai central loc al orașului Caransebeș și o eparhie ortodoxă care își desfășoară activitatea administrativă chiar în centrul orașului de reședință, ce poți să mai zici? Doar un singur lucru: această țară și acest popor au un viitor luminos! Sălile pline, în timpul proiecțiilor filmului la Reșița și Caransebeș, m-au bucurat enorm, dar și mai mult m-a impresionat faptul că toți spectatorii din aceste orașe au uitat efectiv de telefoane pe parcursul proiecțiilor. Prin aceste mici detalii, putem înțelege înaltul grad de cultură și educație al localnicilor și truda imensă depusă de către episcop și preoți. M-am convins de faptul că locuitorii Reșiței și ai Caransebeșului sunt capabili nu doar să vorbească, ci… și să se audă unii pe ceilalți!”, a mărturisit producătorul filmului, părintele Oleksandr. Cele două proiecții au fost organizate de către Episcopia Caransebeșului, alături de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, cu sprijinul administrațiilor locale din cele două orașe, care au pus la dispoziție locațiile celor două cinematografe.