Sfântul Ioan Botezătorul a fost cinstit la biserica-necropolă din Caransebeș
8 January 2024La sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la biserica-necropolă cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș. În ziua de cinstire a ocrotitorului, credincioșii sfântului locaș, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și personalități care au marcat atât viața bisericească, cât și viața socială a Banatului de Munte, s-au rugat împreună cu Părintele Episcop Lucian pentru ei și familiile lor, dar și pentru ctitorii și binefăcătorii acestei biserici. De asemenea, au fost înălțate rugăciuni și pentru episcopii Caransebeșului trecuți la Domnul, precum și pentru toți clericii ce au slujit în această biserică.
„Ne-am gândit ca la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, la început de an civil, să revenim în mijlocul preoților și credincioșilor din această comunitate euharistică și să ne rugăm pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu biserici, pentru sănătate sufletească și trupească și pentru o stare permanentă de pocăință, așa cum ne îndeamnă în evanghelia de astăzi Mântuitorul Iisus Hristos: «pocăiți-vă căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor». Atât Sfântul Ioan Botezătorul, cât și Mântuitorul Iisus Hristos și-au început activitatea publică, predicarea cuvântului vieții veșnice, cu această sentință, cu acest îndemn: «pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor». Așadar, la început de an civil, să reflectăm și noi la acest îndemn și să ne pocăim în fiecare zi, în fiecare ceas, pentru păcatele săvârșite, astfel încât să putem fi pregătiți pentru marea trecere, să putem fi pregătiți pentru întâlnirea cu Dreptul Judecător, pentru că la judecată vom fi întrebați, în primul rând, ce am făcut cu cel mai important talant pe care l-am primit și anume viața, darul vieții, am pierdut timpul sau am câștigat cu acest timp limitat eternitatea”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.
Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș. „Să-L rugăm pe Domnul să binecuvinteze pe mai departe această comunitate harnică, darnică, dar și credincioasă, pentru că aici de mulți ani se împletește lucrarea Mariei cu lucrarea Martei, se împletește frumos, în chip armonios, Liturghia cu filantropia. Credincioșii de aici au grijă de cei săraci, de cei bolnavi, de cei neajutorați, mai ales că în acest an și noi la nivelul Episcopiei Caransebeșului vom avea proiecte concrete de cercetare, îngrijire și păstorire a bolnavilor. Pentru că suntem în anul omagial al îngrijirii și pastorației bolnavilor, trebuie să ne îngrijim și noi mai mult de cei bolnavi și de cei singuri, de cei bătrâni și neajutorați”, a mai adăugat ierarhul.
Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș a fost ridicată între anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popovici.