Ierarhul și tinerii Banatului de Munte au dezbătut principalele programe de tineret ale Eparhiei Caransebeșului pentru anul 2024
16 February 2024Centrul Eparhial din Caransebeș a găzduit joi, 15 februarie 2024, ședința de lucru a delegațiilor reunite ale ATOR Banatul de Munte și Biroului de catehizare a tineretului, prezidată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
La întâlnirea de lucru au participat, membrii Consiliului Director al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, reprezentanții Biroului eparhial de catehizare a tineretului, alături de inspectorul de resort, părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
Scopul central al ședinței de lucru a fost planificarea celor mai importante proiecte și programe de tineret pentru anul 2024 și conturarea direcțiilor de strategie la niveul misiunii cu tinerii pentru acest an.
În debutul ședinței, Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, a prezentat un scurt bilanț al activităților derulate de către asociație în anul 2023 precum și situația filialelor ATOR și a membrilor activi ai asociației. În acest moment, ATOR Banatul de Munte își desfășoară activitatea la sediul din Municipiul Reșița, dar și la nivelul întegii eparhii prin intemerdiul a șase filiale zonale și are în compnență peste 100 de membri activi. În această perioadă, până la finalul lunii februarie, au loc înscrieri de noi membri, aproximativ 40 de tineri exprimându-și deja dorința de a face parte din cea mai mare asociație de tineret din județul Caraș-Severin.
În continuarea întâlnirii au fost luate în discuție cele mai importante proiecte destinate tinerilor din Episcopia Caransebeșului în acest an.
Astfel, la nivelul ATOR Banatul de Munte, se dorește și în acest an organizarrea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în perioada 29 august – 1 septembrie, la Reșița și Caransebeș, eveniment care va reuni 500 de tineri din județ, dar și delegații din țară și din străinătate. Sub atenta îndrumare a ierarhului, au fost stabilite detaliile legate de program, invitați și alte aspecte organizatorice importante, în perioada imediat următoare urmând a fi definitivat programul și prezentat tuturor celor interesați. Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Reșița și se va bucura de prezența mai multor ierarhi și invitați din țară și din străinătate.
Un alt proiect important pe marginea căruia s-a discutat și s-au luat decizii este programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, în cadrul căruia se vor desfășura și în acest an un număr de 13 tabere în comunitate, de tipul TDIS/TDIF, în vara acestui an. Părintele episcop a aprobat calendarul proiectului și desfășurarea celor 13 tabere, dintre care 9 în comunități rurale (TDIS) și 4 în localități urbane (TDIF). Acestea se vor desfășura în perioada 25 iunie – 16 iulie, respectiv 4-8 septembrie, pe baza unui calendar care va fi stabilit în perioada următoare. În prezent, în cadrul proiectului se desfășoară înscrierea tinerilor care vor participa ca și voluntari în taberele de vară.
La nivelul Biroului de catehizare a tineretului a fost discutat și stabilit calendarul slujirilor misioanre din cadrul programului eparhial de rugăciune „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”, dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului omagial al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Astfel, proiectul va presupune slujirea în 12 localități (parohii, așezăminte monahale și centre medicale) a Paraclisului Maicii Domnului, însoțit de rugăciuni pentru bolnavi și de susținerea unor cateheze tematice.
Pe lângă cele trei proiecte importante, amintite mai sus, au fost stabilite și alte proiecte și activități care vor alcătui Agenda de lucru a ATOR Banatul de Munte pentru acest an.
La finalul întâlnirii, George Lăpădat – vicepreședinte al asociației – a făcut o prezentare a proiectelor de finanțare aflate în derulare la nivelul ATOR Banatul de Munte, precum și a proiectelor care urmează a fi depuse spre finanțare în perioada imediat următoare, pe programele Erasmus și Corpul European de Solidaritate ale Uniunii Europene.
„E atât de firesc pentru noi, deja, să fim împreună la începutul fiecărui an, pentru a primi sfat și îndrumare, de la ierarhul nostru, cu privire la toate activitățile și proiectele pe care urmează să le desfășurăm în anul respectiv. Și anul 2024 va fi unul bogat în activități, în misiune, mai exact, întrucât am propus o diversitate de acțiuni și evenimente menite să ajungă la cât mai mulți copii și tineri, din județul Caraș-Severin, și să atingă cât mai multe nevoi ale acestora, iar prin aceste activități este limpede faptul că Departamentul de Tineret, ATOR Banatul de Munte și Episcopia Caransebeșului în sine sunt deschise tinerilor, activităților cu și pentru aceștia și împlinirii nevoilor și dorințelor lor. Suntem onorați și bucuroși că avem aceste oportunități ca, în fiecare an, să ne aflăm în prezența Preasfinției Sale, discutând și primind îndrumare vizavi de tot ce ne propunem să facem cu și pentru copiii județului Caraș-Severin și primind, totodată, binecuvântare la începutul unui nou an bogat și, nădăjduim noi, care se va dovedi plin de roade”¸ a mărturisit președintele ATOR Banatul de Munte, Anita Radics.
Cu binecuvântarea și directa purtare de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, la nivelul Episcopiei Caransebeșului, în cadrul Departamentului de Tineret, funcționează trei structuri care conclucrează în proiectele adresate tinerilor, respectiv: ATOR Banatul de Munte, Biroul de catehizare a tineretului și o rețea de Centre catehetice și de tineret. Ierarhul are periodic întâlniri de lucru cu tinerii, oferindu-le acestora suport și încredere în implementarea programelor de tineret la nivel eparhial.