Programul de rugăciune dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”, a debutat în Episcopia Caransebeșului
1 February 2024Biserica parohială din satul Moniom – localitate componentă a municipiului Reșița – a găzduit miercuri, 31 ianuarie 2024, de ziua de prăznuire a Sfinților doctori fără de arginți Chir și Ioan, prima slujire misionară a Paraclisului Maicii Domnului, în cadrul programului eparhial de rugăciune intitulat „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”. Proiectul este dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți și se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin intermediul Biroului de catehizare a tineretului de la nivelul eparhiei și al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.
Zeci de credincioși de toate vârstele, din parohia gazdă dar și din municipiul Reșița, printre care și cadre medicale, au luat parte la săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului și a unor rugăciuni pentru bolnavi, săvârșite de către un sobor de preoți, iar răspunsurile la strană au fost date de către tineri din comunitatea gazdă, alături de membri ai ATOR Banatul de Munte. Din soborul slujitorilor au făcut parte, alături de părintele Mihai Ciucur, parohul de la Moniom, părintele Cristian Rădulescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița Montană și părintele Daniel Nap, de la Parohia „Sfânta Treime” Steierdorf – Anina. Cuvântul de învățătură a fost ținut de către părintele Daniel Nap, care are și calitatea de responsabil cu activitățile catehetice la nivelul Biroului de catehizare, aceste vorbind credincioșilor prezenți despre viața și misiunea Sfinților doctori fără de arginți, Chiar și Ioan, sărbătoriții zilei.
La final, părintele Mihai Ciucur a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți în număr mare pentru momentele de rugăciune profundă petrecute împreună, iar toți cei prezenți au fost unși cu untdelemn binecuvântat, de la candela care arde la mormântul Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina și au primit cărți de rugăciuni pentru bolnavi, din partea Preasfințitului Părinte Lucian.
„Ne-am bucurat foarte mult că programul de rugăciune dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor a debutat chiar în ziua de prăznuire a Sfinților doctori fără de arginți, Chir și Ioan, aici, la Moniom, acolo unde știm cu toții că a luat ființă , în urmă cu aproape 8 ani, și ATOR Banatul de Munte”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, parohul de la Moniom și coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
Acesta a mai precizat faptul că: „întâlnirea în rugăciune din această seară a însemnat și o comuniune între medici și pacienți, uniți, cu toții în rugăciune. Astfel, cadrele medicale care au luat parte la slujbă au adus cu ele pomelnice cu pacienții pe care îi au în îngrijire, la cabinet sau în spital, iar credincioșii prezenți, au adus pomelnice cu numele medicilor și asistenților medicali care i-au îngrijit în spitale. De asemenea, la finalul slujbei, doi medici, prezenți la slujbă, au citit rugăciuni speciale ale medicului pentru pacienții săi. S-a creat, deci, o atmosferă de comuniune în Hristos, în care medicii și pacienții s-au rugat împreună pentru sănătatea sufletească și trupească a întregii comunități”.
În cadrul programului de rugăciune „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși” se va sluji Paraclisul Maicii Domnului și se vor înălța rugăciuni pentru bolnavi în alte zece parohii din cuprinsul eparhiei, în toate cercurile pastoral-misionare, iar ultima slujire va fi în data de 9 noiembrie, ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie din Eghina, când vor fi vizitați bolnavii din spitalele reșițene.
Următoarea slujire din cadrul acestui proiect misionar va fi în data de 16 februarie, în Valea Almăjului, la Parohia Pătaș, Protopopiatul Băile Herculane.