Școala de lideri „Tânăr și lider” – zile cu sens și mult folos pentru tinerii atoriști
24 February 2024Vineri, 23 februarie, la ceas de seară, s-a încheiat prima ediție a Școlii de lideri „Tânăr și lider”, organizată de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte la Șteierdorf-Anina și care a reunit 35 de membri ai asociației de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeșului.
Tabăra, desfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în perioada 18-23 februarie, s-a încheiat cu un moment festiv, care a debutat cu un Te-Deum săvârșit de către părintele inspector Mihai Ciucur, alături de părintele Daniel Nap, de la parohia gazdă. În continuare, Anita Radics, coordonatorul taberei și președintele ATOR Banatul de Munte, i-a felicitat pe toți cei care au participat la această tabără organizată în premieră și le-a oferit Certificate de lider ATOR Banatul de Munte, precum și kit-ul taberei, format din: pix, agendă, rucsac și ecuson, toate personalizate.
Pe parcursul celor cinci zile, tinerii participanți au avut ocazia să participe la numeroase ateliere, sesiuni de lucru și seri tematice, iar în fiecare zi au avut ocazia să interacționeze cu unul sau mai mulți invitați, specialiști în diverse domenii de activitate. Astfel, în prima zi, invitatul zilei a fost părintele Mihai Ciucur, care a susținut un atelier cu tema „Liderii se nasc, sau devin?” și le-a vorbit tinerilor despre leadershipul creștin.
În cea de-a doua zi, în tabără a sosit, de la Alba Iulia, Bianca Elena Matei – psihoterapeut și specialist în educația non-formală, alături de care tinerii au învățat multe lucruri despre ce înseamnă să fii lider, să asculți, să ai încredere, precum și despre proiecția fiecărui participant în viitor. Cea de-a treia zi a adus în mijlocul tinerilor reprezentanți ai Fundației Județene de Tineret Timiș, care au propus o foarte interesantă activitate de teatru senzorial, iar după amiază tinerii s-au bucurat de o scurtă drumeție până la Lacul Buhui. În cea de-a patra zi, tinerii au luat parte la trei module propuse de către Georgiana Ciucur – psihoterapeut și consilier vocațional în cadrul Episcopiei Caransebeșului, care le-a vorbit tinerilor despre percepție, încredere, colaborare, dar și despre prezentarea cu succes a asociației și a lucrării din care fac parte.
În ultima zi, tinerii au participat la Sfânta Liturghie și la un atelier despre participarea tinerilor din mediul rural la deciziile care se iau în cadrul comunității lor, susținut de către George Lăpădat, formator în cadrul ATOR Banatul de Munte. În fiecare seară, facilitatorii asociației au asigurat un program de divertisment și socializare, iar în ultima seară cu toții s-au bucurat de tradiționalul foc de tabără.
În cadrul taberei de lideri, au fost formați ca și facilitatori, un număr de 24 de tineri din mediul rural, care vor lua parte la proiectul „Tinerii din mediul rural participă”, cofinanțat prin programul Erasmus al Uniunii Europene, proiect implementat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Aceștia, au participat la sesiuni specifice proiectului și vor lua parte la următoarele activități prevăzute în proiect.
Mărturii ale tinerilor participanți
„Această tabără a fost o experiență unică, am învățat o mulțime de lucruri și, în doar 5 zile, am plecat din tabără cu un bagaj mult mai mare de informații. De asemenea, am învățat multe lucruri despre dezvoltarea noastră personală, cât și cum să lucrăm în echipă. Toate atelierele ne-au învățat despre cum putem deveni lideri și cum putem face ceva pentru comunitățile noastre. Fiecare atelier și fiecare invitat ne-au învățat numeroase lucruri, prezența lor fiind simțită de fiecare participant. Din punctul meu de vedere, această tabără este una dintre cele mai frumoase, constructive și interesante activități ca și voluntar.” – (Cătălina, Caransebeș)
„Cel mai mult mi-au plăcut atelierele în care am avut posibilitatea de a ne clădi încrederea, atât în noi, cât și în grup. După aceste cinci zile, am rămas cu cel mai de preț model – Mântuitorul nostru Iisus Hristos” (Mariana, Valea Bolvașnița)
„În aceste zile pline de activități specifice temei de leadership, am putut învăța chiar multe lucruri interesante care ne pot ajuta în crearea unui viitor mai bun în asociația din care facem parte. Mai exact, am învățat care este diferența dintre un şef şi un lider, iar pe lângă asta am mai învățat că liderii exemplari trebuie să-și lase echipa să se preocupe cu ceea ce fiecare membru se pricepe mai bine. Mai pe scurt, în aceste zile am realizat că oricine poate devenii lider, dacă are voință, deoarece nimeni nu poate să se nască lider. Vreau să le mulțumesc coordonatorilor pentru toată munca depusă în această tabără! (Ricardo, Zăvoi)
„În această tabără minunată și distractivă am realizat o mulțime de lucruri. Am învățat lucruri noi, cum ar fi diferența dintre un șef și un lider, și ne-a ajutat să avem o viziune mai clară despre ce este un lider. Am învățat să lucrăm în echipă mai bine, și să lucrăm împreună sub presiune, ajutându-ne unii pe alții și oferindu-ne sprijin și sfaturi reciproc, atunci când am întâmpinat dificultăți. Am învățat, de asemenea, să comunicăm mai bine cu unii cu ceilalți și să ne facem curajul de a îndrăzni și a face lucruri noi. Totodată, am aflat despre cum să avem o percepție mai bună și mai clară asupra noastră, și ne-a ajutat să vedem perspective și calități noi, pe care nu știam că le avem. Am realizat și faptul că nu suntem singuri și că putem avea fiecare un blocaj, atunci când vine vorba de a încerca lucruri noi, dar am reușit, cu ajutorul coordonatorilor și invitaților, să depășim acele granițe și să prindem curaj, să cunoaștem persoane noi și minunate, care au îmbunătățit tabără aceasta prin faptul că fiecare participant avea o calitate frumoasă și unică, care m-a făcut să mă simt plăcut și binevenit. Le mulțumesc atât coordonatorilor, părintelui Mihai Ciucur și participanților, că m-au făcut să mă simt bine, și să mă facă să-mi amintesc în fiecare zi de această experiență minunată. Activitățile, jocurile și serile tematice au fost foarte distractive și frumoase, le mulțumesc coordonatorilor pentru că au venit cu ideile acestea distractive de activitate! Vă mulțumesc pentru tot!” (Mario, Reșița)
„Această tabără mi-a fost de mult folos, m-a învățat dragostea, lepădarea de sine și slujirea aproapelui, perseverența și mai ales credința. Vă mulțumesc tuturor pentru toate!” (Renato, Bocșa)
„A fost o tabără minunată, de departe! Cu ajutorul activităților, ne-am putut dezvolta atât pe noi înșine, cât și calitățile de lideri. Am acumulat noi informații și sunt sigur că fiecare participant a plecat cu ceva în plus din această tabără. Chiar dacă nu toți vom ajunge mari lideri, am plecat din această tabără cu amintiri și experiențe pe care nimeni nu ni le poate lua. Am creat conexiuni, legături noi, prietenii. Au fost 5 zile pline, unde fiecare zi a reprezentat o nouă lecție, printr-o nouă activitate. Cred că a fost cea mai bună variantă de a ne folosi acest timp liber pe care l-am avut.” (George, Teregova)
„În urma acestei experiențe, am învățat cât de important este să ai încredere în tine însuți. Ieșindu-ne din zona de confort, ne-a ajutat la dezvoltarea noastră personală, cât și la consolidarea relațiilor cu cei din jur. Am învățat ce înseamnă să fii lider, în adevăratul sens al cuvântului. Totodată, am învățat atât de multe lucruri despre dezvoltarea personală și despre modul în care ne percepem emoțiile..! Așadar, în urma fiecărui atelier am rămas cu câte ceva. Iar, din punctul meu de vedere, această tabără a fost plină de informații și activități folositoare, cât și de oameni minunați.” (Izabela, Marga)
„Această tabără a fost prima la care am participat și sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate. În aceste zile am adunat o multitudine de informații utile și de folos. Am înțeles cât de importantă este munca în echipă și cât de mult ne influențează percepția. Totodată, am observat calitățile și defectele mele și sunt convinsă că defectele le pot îndrepta, iar calitățile le pot evidenția. A fost ceva unic și necesar pentru a înțelege ceea ce înseamnă să fi lider și cum ar trebui să se desfășoare lucrurile într-o echipă. Am avut ocazia de a cunoaște oameni noi, de a-mi exprima punctul de vedere și de a învăța numeroase lecții. Mă bucur enorm că am făcut parte din această tabără și, deși nu am cuvintele potrivite să-mi descriu recunoștința, pot spune că voi continua să vin la astfel de activități. A fost cel mai bun mod în care mi-am petrecut vacanța.” (Andra, Reșița)
„În aceste zile, am învățat importanța auto-reflecției și dezvoltării personale continue. Am înțeles că pentru a deveni un lider mai bun, trebuie să fiu mereu deschisă să evaluez punctele forte și slăbiciunile, să îmi asum responsabilitatea pentru propria creștere și să caut constant oportunități de învățare și îmbunătățire. De asemenea, am învățat și importanța construirii și menținerii unei echipe puternice și coezive. Am învățat să valorific diversitatea în cadrul echipei și cum să lucrez împreună cu ceilalți pentru a atinge obiective comune.” (Rodica, Marga)
„În aceste 5 zile extraordinare pe care le-am petrecut în Tabăra de lideri am învățat multe lucruri interesante și de calitate. Am învățat să lucrăm în echipă, să avem încredere unul în altul, să facem diferența dintre normal și sănătos și diferența dintre un lider și un șef, să ne alegem corect modelele în viață, cum să devenim lideri, să îi învățăm pe ceilalți lucruri valoroase și cum să ne schimbăm viața. Cei mai minunați oameni ne-au oferit, într-un timp atât de scurt, o vacanță extraordinară. Astfel, eu sper că se vor mai organiza tabere de acest fel, în care să putem participa și în care să ne dezvoltăm sănătos! Felicitări organizatorilor din ATOR BM!” (Daria, Moniom)
„Această tabăra a fost prima tabăra în care am participat și sunt recunoscătoare că am avut aceasta oportunitate. Pot spune că din această tabăra am avut multe lucruri de învățat, care îmi vor fi de folos pe parcursul vieții. Am adunat o mulțime de informați utile. Am învățat care este diferența dintre un șef și un lider, iar fiecare atelier ne-a învățat câte ceva despre cum putem deveni lideri în comunitatea noastră. Mă bucur enorm ca am putut face parte din aceasta tabăra minunată, cu siguranță voi continua să vin la asemenea activități. Pot spune ca a fost cel mai bun mod prin care mi-am petrecut vacanța.” (Andreea, Anina)
„Sunt recunoscătoare că am avut oportunitatea să cunosc oameni importanți de la care am avut constant ce învață. Am exersat munca în echipă, iubirea de sine și încrederea. Am descoperit că cel mai mare lider a fost Hristos, slujindu-l chiar și pe cel care L-a trădat. Am creat conexiuni inedite, ieșind din zona noastră de confort. De asemenea, sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a pune în practică toate aceste învățături folositoare, atât la nivel personal cât și la nivel de comunitate. Înțelegându-mă pe mine și pe cei din jur, voi putea îndruma și eu alți copii care au nevoie de lumină în viața lor. Mă simt onorată că am întâlnit oameni frumoși, plini de energie, emoție și iubire pentru Dumnezeu!” (Anamaria, Reșița)