Reprezentanții Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului au susținut un program de formare a voluntarilor din Mitropolia Olteniei
18 March 2024Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o delegație a Departamentului de Tineret al eparhiei a susținut, în perioada 14-16 martie 2024, la Drobeta Turnu Severin, un program de formare a voluntarilor din Mitropolia Olteniei.
Evenimentul, organizat și găzduit de către Episcopia Severinului și Strehaiei, s-a desfășurat la Centrul pastoral „Sf. Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin și a reunit aproximativ 70 de voluntari – preoți, cadre didactice și tineri – sosiți din toate ele patru eparhii din Mitropolia Olteniei, respectiv: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților.
Delegația eparhiei noastre a fost condusă de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret, alături de care s-au aflat formatori din cadrul proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” (taberele TDIS și TDIF), precum și reprezentanții Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.
Scopul întâlnirii l-a constituit pregătirea voluntarilor din Mitropolia Olteniei pentru programele de tabere în comunitate, pe care cele patru eparhii doresc să le organizeze în vara acestui an, pe modelul taberelor TDIS și TDIF din Episcopia Caransebeșului.
Delegațiile din cele cinci eparhii s-au reunit joi, 14 martie, la ceas de seară, când a avut loc și partea de prezentare și intercunoaștere, iar vineri dimineață, la Centrul pastoral „Sf. Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin, a avut loc o slujbă de Te-Deum săvârșită de către un sobor de preoți, părinții consilieri și inspectori de la cele cinci eparhii, în prezența Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. După mesajul de binecuvântare al ierarhului, părintele Mihai Ciucur a prezentat pe larg proiectul „Împreună pentru copiii noștri”, respectiv programul de tabere TDIS din Episcopia Caransebeșului, oferind detalii de organizare și implementare a acestuia. În cea de-a doua parte a zilei, coordonatorii atelierelor TDIS, pe baza cărora se organizează taberele în comunitate, au prezentat fiecare atelier în parte, atât teoretic cât și practic, iar voluntarii sosiți din cele cinci județe ale Olteniei s-au înscris, fiecare, la câte un atelier. Ziua s-a încheiat cu o seară tematică propusă de formatorii din Eparhia Caransebeșului, pe modelul serilor tematice desfășurate în tabere.
În ultima zi a trainingului, sâmbătă 16 martie, au avut loc formările pe ateliere de lucru ale voluntarilor, acestea având loc în mai multe locații puse la dispoziție de organizatori. La finalul sesiunilor de formare a fost alcătuit un calendar al trainingurilor, care se vor desfășura hibrid (online și fizic), în perioada martie – iunie, iar responsabilii birourilor de catehizare din eparhiile prezente au discutat și stabilit programul taberelor în comunitate din vara acestui an la nivelul fiecărei eparhii. Delegația din Episcopia Caransebeșului va sprijini, atât ca mentorat și formare, cât și cu voluntari, primele tabere în comunitate care vor avea loc în eparhiile din Oltenia în lunile iulie și august.
La finalul evenimentului, cei peste 80 de participanți la cele trei zile de training s-au reunit la Palatul Cultural „Theodor Costescu” din localitate, unde au fost formulate concluziile întâlnirii, iar Preasfințitul Părinte Nicodim a adresat mulțumiri și felicitări tuturor celor implicați. De asemenea, ierarhul a acordat, în semn de recunoștință și prețuire, „Crucea Mehedințeană” pentru clerici părintelui inspector Mihai Ciucur și aceeași distincție, dar pentru mireni, Alexandrei Nadane, președintele Asociației „România pentru viață” din București.
Trainingul de la Drobeta Turnu Severin face parte din strategia birourilor de catehizare a tineretului ale eparhiilor din Mitropolia Olteniei, aceea de a oferi sesiuni de mentorat și formare atât preoților cât și voluntarilor, în implementarea proiectelor destinate copiilor și tinerilor. În cadrul acestei strategii, reprezentanții Episcopiei Caransebeșului participă, în calitate de invitați, asigurând mentoratul și sesiunile specifice de formare, în special pe partea de tabere și voluntariat pentru tineri. Programul de mentorat a debutat în toamna anului trecut, după Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor” de la Caraiman și se desfășoară pe durata unui an de zile, cu binecuvântarea ierarhilor din toate cele cinci eparhii implicate.