Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Episcopia Caransebeșului
14 March 2024Înainte de a începe Postul Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a întâlnit cu monahii și monahiile din întreaga Eparhie a Banatului Montan. Părintele Episcop s-a întrunit în sinaxă monahală cu părinții stareți și duhovnici, maicile starețe ale așezămintelor monahale, pentru a se ruga împreună cu ei, a dezbate unele teme de actualitate și a discuta mai multe aspecte de ordin administrativ.
Sinaxa s-a desfășurat miercuri, 13 martie, la Schitul „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” Feneș și a debutat cu slujba de Te Deum în biserica schitului. Deoarece acest așezământ monahal este ocrotit de sfinții tămăduitori, Nectarie de la Eghina și Luca al Crimeii, a fost ales acest loc pentru sinaxa monahală, în contextul anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „anul comemorativ al tuturor sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.
După momentul de rugăciune au fost dezbătute câteva aspecte din viața monahală locală și s-au discutat mai multe probleme de ordin administrativ.
„Am ales așezământul monahal de la Feneș pentru că este închinat unui sfânt tămăduitor, avem aici o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, iar în acest an îi cinstim în mod special pe toți sfinții tămăduitori pe care îi avem mijlocitori pentru noi și pentru a noastră mântuire, pentru sănătatea noastră sufletească și trupească, înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Se impunea această sinaxă monahală, mai ales că suntem înainte de Postul Mare și totuși la început de an, iată după Adunarea Eparhială din Episcopia noastră, după Adunarea Națională Bisericească de la Patriarhie și se cuvenea să le aducem la cunoștință părinților stareți și maicilor starețe din mănăstirile noastre câteva hotărâri sinodale, mai ales că la Sfântul Sinod, acum la ultima ședință, s-au discutat câteva probleme legate de viața monahală din Patriarhia Română”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
„Îi mulțumim bunului Dumnezeu căci iată ne-a ajutat în săptămâna aceasta premergătoare Postului Mare să ne adunăm, să ne vedem, să ne rugăm împreună și să ne ascultăm unii pe alții, pentru că se cuvine să începem urcușul spre Înviere în această atmosferă de dragoste și de iertare. Astăzi ne-am cerut iertare unii altora, ne-am îmbrățișat frățește și împreună L-am rugat pe Mântuitorul Hristos să ne ajute să ne purtăm în continuare cu demnitate și responsabilitate crucea vieții și în mod special crucea vieții monahale, pentru că ne-am asumat această viețuire și sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu să ne ducem la bun sfârșit promisiunile, voturile care au devenit porunci odată ce ne-am călugărit și să putem da un răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată a Mântuitorului Hristos”, a mai spus Părintele Episcop.
În cele 25 de așezăminte monahale din arealul Eparhiei Banatului Montan sunt aproximativ 200 de viețuitori.