Vizită arhierească în Filia Nicolinț a Parohiei Macoviște
4 March 2024Comunitatea Filiei Nicolinț aparținătoare Parohiei Macoviște din Protopopiatul Moldova Nouă s-a bucurat să-l aibă în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în duminica Fiului Risipitor, cea de-a 34-a după Rusalii. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Ierarhul nu a mai slujit Sfânta Liturghie în această comunitate din anul 2013. Au fost prezenți la sfânta slujbă autorități locale, credincioși, precum și copii și tineri. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„În Filia Nicolinț avem circa 100 de credincioși, dar sunt foarte atenți cu biserica și cu tot ceea ce înseamnă viață spirituală. Părintele paroh Marius se ocupă îndeaproape nu numai de Parohia Macoviște, ci și de această filie și se îngrijește de toți credincioșii celor două comunități din cadrul comunei Ciuchici. Îi mulțumim Domnului pentru această zi frumoasă petrecută în mijlocul credincioșilor din Nicolinț și le mulțumim tuturor celor care au venit la sărbătoarea de astăzi, nu numai din satul acesta, ci și din satele învecinate și unii chiar mai de departe, de la Oravița sau de la Timișoara. Fiii satului au venit la această slujire arhierească pentru că mulți din Nicolinț își au domiciliul în orașele mari din Banat”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie să asculte de Dumnezeu și să fie în iubirea Lui, dar să arate iubire și față de toți oamenii. „Pentru că suntem în duminica aceasta a Întoarcerii fiului risipitor trebuie să ne întoarcem și noi întotdeauna la Părintele Ceresc, la Tatăl nostru care este în Ceruri și care ne primește în casa Sa, adică în Cerul cel de pe pământ, în Biserica moșilor și strămoșilor noștri, în Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească. Părintele primitor ne așteaptă pe toți ca să ne dăruiască iubirea Sa veșnică și bineînțeles să ne dăruiască viața cea veșnică, pentru că acolo unde este pocăință și iubire, acolo este și nădejdea vieții celei veșnice”.
Domnul primar Ion Orbulescu al comunei Ciuchici i-a oferit Preasfințitului Părinte Lucian și preoților de pe raza comunei acte de cinstire. La final, părintele paroh Marius Lungu i-a dăruit Părintelui Episcop o icoană cu hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
Din anul 1747 exista o biserică de lemn. Biserica parohială actuală s-a zidit între anii 1840-1842. A fost sfinţită la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin şi Elena (21 mai 1842), de către episcopul Iosif Raiacici.